Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Net zoals met een volle maag onder de dekens kruipen geen goed idee is, ga je ook beter niet te hongerig naar bed. In beide gevallen zal je slaap worden verstoord. Maar wat eet je dan het best als je 's avonds laat nog op zoek gaat naar een snack? Een stukje fruit is sowieso een goede optie omdat het licht is, maar toch vullende voedingstoffen zoals vezels bevat. Het beste dat je kunt eten? Die prijs gaat naar een banaan.

Bananen bevatten het stofje tryptofaan. ,,Dat is een grondstof voor serotonine. Omdat je lichaam dat essentiële aminozuur niet zelf kan aanmaken, moet je het via voeding binnenkrijgen”, vertelt apotheker en orthomoleculair voedingsspecialist Carmen Cheung. ,,Een tekort aan tryptofaan, en dus ook aan serotonine, kan leiden tot depressiviteit, angst, onrust, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Doordat je lichaam als het donker is serotonine omzet in melatonine, je slaaphormoon, krijg je misschien ook last van slapeloosheid". Tryptofaan vind je dus in bananen, maar ook in andere voedingsmiddelen als amandelen, pompoenpitten, kalkoen, avocado en pure chocolade.

Daarnaast is een banaan de ideale snack vanwege zijn hoge aantal koolhydraten. Volgens de National Sleep Foundation helpen koolhydraten tryptofaan naar de hersenen te brengen waar het serotonine kan aanmaken. Een banaan bevat daardoor iets meer koolhydraten en suikers dan ander fruit, maar het is een goede bron van vezels die je darmflora gezond houden.

Tot slot zit er ook veel magnesium in de gele fruitsoort. Die vitamine werkt als een soort natuurlijke spierverslapper en helpt ook om hoofdpijn te voorkomen. Kortom, het ideale slaapmutsje dus.