Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het vakblad keek naar de prijzen van koffie en thee in 2018 van tien horecagelegenheden en vergeleek die met de prijzen van het jaar ervoor van negen zaken. De CaféKrant baseerde zich bij de steekproef op de publicatie Lunchroom.

Een kop koffie bleek vorig jaar gemiddeld 2,33 euro te kosten, terwijl het gemiddelde in 2017 uitkwam op 2,11 euro. Dat is tien procent meer, terwijl de inflatie nog geen twee procent was. De duurste koffie was in 2018 gekocht bij Hop & Stork. Zowel de thee als de koffie kostten daar 3,75 euro. Bij Jut en Jul ligt het laagst: onder de 2 euro.

Lees ook: Misschien is het verstandig je koffiezetapparaat meteen schoon te maken >

Ook de thee werd fors duurder

Vorig jaar betaalde je bij een lunchroom gemiddeld 2,33 euro voor een glas heet water met een theezakje, terwijl dat het jaar ervoor gemiddeld nog 2,18 euro was. Dat is een prijsstijging van zeven procent, ook weer veel meer dan de inflatie. Het vakblad vindt het opvallend dat de prijs van thee en koffie op een gelijk niveau is gekomen. 

Vergeleken met 2001 is het prijsverschil helemaal groot: een kopje koffie kostte toen gemiddeld 1,40 euro en thee 1,35 euro. Thee is in verhouding dus duurder geworden dan koffie, concludeert het vakblad.