Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Presentatrice Anita Witzier was even terug op haar geboortegrond om de finale van de Gouda Cheese Awards te presenteren. De finale werd gehouden in de nieuwste kaasattractie van Nederland, de Gouda Cheese Experience. De awards worden elk jaar uitgereikt in twee categorieën: Dit jaar waren dat ‘Gouda 48+ oud’ en ‘Geitenkaas 50+ belegen’. Beide categorieën hadden drie finalisten, die werden eerder dit jaar al aangewezen door een consumentenpanel. 

Omdat nog niets beslist was, moest een jury met daarin de Goudse burgemeester Pieter Verhoeve het vonnis vellen. De Rotterdamse Oude won in de categorie Goudse 48+ en de Karakter (uit Rijen) was de beste van de geitenkazen. 

Duwtje in de rug

Dat de Rotterdamse Oude won, is goed nieuws voor Ron Lekkerkerker uit Woerden. Met RL Foodstrategy beheert hij het merk. De kazen, die in Noord-Holland worden gemaakt, rijpen bij Zijerveld in Bodegraven. Daar ligt een constante voorraad van 120.000 kazen Rotterdamse Oude. Winst betekent in elk geval een duwtje in de rug voor het merk. 

Lekkerkerker: ,,Als je deze kaas in je mond neemt, proef je zoutkristallen en als je het doorslikt proef je zuiver kaas en geen negatieve bijeffecten. De 55 weken oude kaas is goed toe te passen in gerechten en goed raspbaar.’’ 

De smaak wordt bewaakt door een genootschap dat blinde keuringen doet en waar nodig de receptuur aanpast. ,,Winnen bevestigt dat deze kaas geen eendagsvlieg is.’’