Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het liefst bestellen wij Nederlanders nog altijd gewoon een portie kalfsbitterballen, weet Hein Knuvers van Bar Bitterbal in Amsterdam. In het familierestaurant staan wel dertig soorten bitterballen op de kaart, van rendang tot de rodebietenvariant. ,,Er gaan heel wat ballen doorheen, ik geloof dat we de 200.000 al gepasseerd zijn”, zegt Knuvers.

Maar welke - misschien wel verrassende - soorten worden er nog meer graag gegeten? De smoked pulled pork is razend populair, vertelt Knuvers. ,,Die ruik je echt als die op tafel komt.”

Maar ook de ballen met pekingeend en rendang doen het goed onder de Hollanders. De bitterbal met vier kazen en tomaat is dan weer populair bij toeristen, net zoals de bal met oude Reypenaar-kaas, vertelt Knuvers. Zin in nog avontuurlijkere bitterballen? Je kunt ze ook bestellen gemaakt van rivierkreeft, geroosterde peper, zwarte truffel, of oesterzwam.

Nog een twist

De hartige ragoutballen zijn nu ook verkrijgbaar met wat zoetere ingrediënten. Bijvoorbeeld de bal met rund en karamel. De nieuwste variant van de Hollandse snack op de kaart is de bitterbal met rund en appelstoof. ,,De veganistische bitterbal met Thaise kokos doet het ook erg goed”, aldus Knuvers. De veganistische bitterbal met wakame-zeewier heeft zelfs een vaste fanclub, bestaande uit mensen die er speciaal voor naar Amsterdam komen. 

Want ergens anders zijn deze bitterballen niet te krijgen. Er is nog geen copycat, zegt Knuvers. ,,Dat hadden we wel verwacht.” Bar Bitterbal bedenkt de smaken overigens niet zelf. Met dertig variëteiten is dat onbegonnen werk, zegt Knuvers. Bar Bitterbal krijgt de bitterballen aangeleverd van leveranciers door heel Nederland. ,,We willen kleine leveranciers ook een platform geven, en dat is wel gelukt.”

,,Je hebt altijd wel het risico dat je na een tijdje weer uitdooft”, vertelt Knuvers over het succes van het restaurant. ,,Je doet één ding, maar dan wel in dertig variëteiten.Ik denk dat het actueel blijft door de grote keuze die we bieden. Als je na een avondje uit vijf soorten hebt geprobeerd, blijven er altijd wel een paar over waarvoor je terug kunt komen.”