Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Wat voor kookboek we kunnen verwachten? Volgens Vjeze Fur wordt het geen standaard kookboek: ,,Maar een mooie setting met mooie gerechten. Allemaal leuke verhaaltjes ook. En heel veel plaatjes.” Hij benadrukt: ,,Ook al is koken niet je hobby, dit boek wil je hebben.” 
We kunnen het boek ‘flink na de zomer’ verwachten. ,,Wanneer het weer wat grauwer wordt en mensen met elkaar willen kroelen met een lekker bordje eten op schoot. Dan komt het uit.”

De laatste kookvideo van Vjeze Fur is al meer dan 80.000 keer bekeken op Instagram. Hier maakt hij in zijn eigen woorden ‘Panno cotti met rebareber en pistachio’. In zijn kookvideo's spreekt hij de kijker op zijn eigenzinnige manier toe. Gaat dit ook gebeuren in het kookboek? ,, Het moet natuurlijk duidelijk blijven maar het wordt wel een beetje hetzelfde, ja. Als je het boek leest zul je mij wel in je hoofd horen", zegt de zanger. 

In het boek zullen we hem dus niet alleen horen, maar ook veel zien. Vjeze Fur: ,,Er komen heel veel plaatjes. Allemaal foto's van lekkere gerechten met een lekkere Fred ernaast. Niet alleen het eten. Ik heb al veel mooie outfits aangehad.” De zanger liet vanochtend in zijn Instagram-story weten de eerste fotoshoot voor het boek te hebben gehad.

In een eerder interview met AD Koken & Eten liet Vjeze Fur weten zijn recepten niet te willen delen, maar dat is blijkbaar veranderd. ,,Oh ja. Dat is nu anders. Er vroegen steeds meer mensen aan mij hoe ik die dingen maakte. Straks kan iedereen alles koken wat ik plaats op Insta. Dat is wat makkelijker", verklaart hij. 

Ook zei hij dat je je aan een recept toch niet hoeft te houden. Dat is volgens hem nog steeds zo: ,,In mijn boek zijn de recepten ook erg globaal. Dan heb ik het bijvoorbeeld over ‘een handje peterselie’ en niet een specifiek grammetje of zo. Als je vlees haalt bij de slager is ook niet alles precies even groot. Ik kook zelf meer op zicht. Dat zul je in het boek ook zien. Dan komt er een beschrijving als ‘als het er zo uitziet, is het wel ongeveer klaar’ langs.”

Carrera Culinair gaat het boek uitgeven. Tussen de bekende koks komt nu ook Vjeze Fur op de lijst van de uitgeverij te staan. Uitgever Arjan Weenink: ,,Wij hebben hem benaderd nadat we zagen dat zijn video's steeds meer leuke reacties hadden en goed bekeken werden. Via zijn management hebben we contact met hem gezocht en sindsdien is hij er erg serieus mee bezig. Hij is natuurlijk hartstikke gek, maar hij doet het leuk en heel serieus.”