Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De Consumentenbond berekende de zogenoemde Nutri-Score van dertig drankjes. Die gaat over de voedingswaarde van het drankje, gebaseerd op de hoeveelheid suiker, fruit en vezels. De helft van alle pakjes krijgt een redelijke score, laat de Consumentenbond weten. Toch zijn er wat uitschieters de goede en minder goede kant op.

Positieve uitschieters qua score zijn Albert Heijn Multivitamine met oranje vruchten (vier klontjes suiker, maar vooral fruitsap, dus ook vezels en vitamines) en Wicky Zonder suiker (met weinig fruit, maar ook nul suiker). 

De uitslag 

Kinderdranken met toegevoegde suikers scoren slecht op de Nutri-schaal. Logisch, maar bij sommige producten verwacht je totaal niet dat ze veel toegevoegde suikers bevatten, meent Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond. ,,Dat is het geval bij Roosvicee Multifit Perzik. Roosvicee heeft een gezond imago, dus voor de argeloze consument kan dit verrassend zijn.’’ Toch kreeg dit drankje de slechtste score. Het pakje bevat 4,5 suikerklontjes. 

De op een na slechtste score van de dertig gaat naar Taksi Tropisch fruit. Het pakje bevat vier suikerklontjes, dus iets minder dan Roosvicee, maar ook veel minder fruit.

Zoek de verschillen

Bovendien kunnen pakjes heel erg op elkaar lijken, maar toch heel erg van elkaar verschillen qua voedingswaarde. Woordvoerder Donat noemt dat misleidend, omdat het voor de gewone consument lastig kan zijn een keuze te maken. 

Een goed voorbeeld hiervan zijn de pakjes van AH Basic: Juicy Orange en Drinky Orange. De Drinky is vooral water en toegevoegde suiker. Die scoort dus laag. De Juicy variant is 100 procent sinaasappelsap en verdient een hogere score. 

Hetzelfde geldt voor Jumbo Sinaasappeldrink en Jumbo Sinaasappel. Een klein verschil, maar de eerste scoort veel slechter dan de tweede. Of Wicky Zonder Suiker, Wicky Water en Wicky Original. De eerste scoort het best, daarna water en daarna het origineel. 

Als het woordje water in de productnaam voorkomt, is dat bijna altijd een indicatie dat het wel goed zit, laat Donat weten. Capri-Sun Fruity water peach & apricot, Jumbo Woezel & Pip tropical fruitwater en DubbelFrisss Bronwater met fruitsap mango scoren bijvoorbeeld allemaal vrij goed. 

Saai

Overigens betekent een ‘saaie’ verpakking niet meteen dat een drankje gezond is. Het tegenovergestelde gaat ook niet op, zegt Donat. ,,Surprise Multifruit is een drankje met een schattig poppetje en een cadeautje erop. Als je het ziet, denk je: dat zal wel ongezond zijn, maar het drankje scoort redelijk. 1,5 suikerklontje en redelijk wat fruit.’’ 

Albert Heijn laat in een reactie weten voorstander te zijn van de Nutri-Score als logo, zodat de consument naast alle informatie over de voedingswaarden en ingrediënten op de verpakking, een nog betere keuze kan maken. Op de vraag of het op dit moment lastig is voor de consument om een keuze te maken op basis van de verpakking, geeft AH geen reactie. Jumbo geeft ook geen reactie.