Tot een paar jaar geleden waren we nog content met een handje naturel kruidnoten van de goedheiligman. Inmiddels worden er allerlei bijzondere smaken toegevoegd aan de oer-Hollandse kruidnoot. Zo was er de gin-tonic kruidnoot van Van Delft en dit jaar lanceerde Bolletje de red velvet en witte chocolade-kokos kruidnoot. 

Hoewel wij  als foodplatform nieuwe smaakcombinaties altijd zullen toejuichen zijn we, net als vele anderen,  verkocht aan de bescheiden chocoladekruidnoot. Deze zijn in elke supermarkt te koop. Om het kiezen voor jou makkelijker te maken offeren wij, het online team van 24Kitchen, ons op voor de ultieme chocoladekruidnotentest.

De test

Aan de test doen de 5 populairste chocoladekruidnoten mee uit verschillende supermarkten. We testen de gemengde zakken chocoladekruidnoten (melk, puur en wit) van de Lidl, Albert Heijn, Jumbo, Bolletje en van Delft (te koop bij Albert Heijn). We testen alle kruidnoten op de smaakverhouding, knapperigheid, prijs en uiterlijk. 

Favorina chocoladekruidnoten van de Lidl

Prijs: €1,57 cent per 300 gram
De chocoladekruidnoten van de Lidl zijn met hun €1,57 cent per 300 gram de goedkoopste. Qua uiterlijk verschillen de kruidnoten weinig van de Albert Heijn en Jumbo-variant. Opvallend is de luchtigheid en zachte crunch. Het doet ons bijna aan Maltezers denken en daar moet je maar net van houden. De verhouding kruidnoot/chocolade-smaak neigt net iets meer naar chocolade. 

Albert Heijn huismerk chocoladekruidnoten

Prijs: €1,59 per 300 gram
De chocoladekruidnoot van de Albert Heijn lijkt qua knapperigheid verdacht veel op de Jumbo-variant, alleen de smaak van de kruidnoot zelf komt nét iets minder naar voren. De verschillen tussen beiden zijn minimaal.

Jumbo huismerk chocoladekruidnoten

Prijs: €2,39 per 300 gram
De chocoladekruidnoten van de Jumbo komen met hun €2,39 per 300 gram op de derde plek qua prijs. De kruidnoten zijn vaster en knapperiger dan die van de Lidl. De smaak van kruidnoot zelf komt nét meer naar voren dan de chocolade. Grote doorvreetfactor. 

Bolletje chocoladekruidnoten

Prijs: €2,89 (verschilt per supermarkt) per 310 gram
De kruidnoot is kleiner dan zijn voorgangers. De noot zelf is een stuk compacter en knapperiger. De smaak van de kruidnoot komt duidelijk naar voren. Tot nu toe waren daar geen grote smaakverschillen op te merken, maar de Bolletje chocoladekruidnoten smaken ook daadwerkelijk naar kruidnoot. Bonus!

Van Delft chocoladekruidnoten

Prijs: €4,00 per 225 gram
De chocoladekruidnoten van Van Delft zijn met hun €4,00 per 225 gram een stuk duurder dan de rest en zullen zichzelf moeten bewijzen. De kruidnoten zijn net als Bolletje wat kleiner en doen ons daarmee meer zelfgemaakte kruidnoten denken. Smaak: de kruidnoot is compact en krokant. Echter, overheerst de smaak van chocolade erg ten opzichte van de kruidnoot. Lekker voor de chocoladeliefhebber - maar niet wat we zoeken.

De uitslag

Qua knapperigheid is de Bolletje en Van Delft-kruidnoot favoriet. Wie van luchtig houdt, kiest Lidl. Jumbo en Albert Heijn verschillen minimaal. Van Delft spant de kroon qua prijs, maar komt deze belofte jammer genoeg niet helemaal na. De chocoladekruidnoot van Bolletje heeft het volgens ons allemaal: knapperig, compact en de verhouding chocolade en kruidnoot is gebalanceerd. Daarom komt Bolletje als grote favoriet uit deze test.