Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Geen koelkast bij de hand en toch lekker eten in je tentje? Dan is het handig als je eten inslaat dat ook zonder koeling de zomer overleeft. Volgens de Britse expert en kookboekenauteur Ali Ray zou iedereen die gaat kamperen een miniatuur-versie van zijn provisiekast mee moeten nemen. ,,Ik zou iets van twee of drie potjes kruiden meenemen, zoals paprikapoeder, en dan nog zout, peper, pasta, rijst en een blik tomaten. Ook citroen, honing en azijn kun je meebrengen om extra smaak te geven aan vlees dat je klaarmaakt.” De rest slaat ze in op de campinglocatie zelf.

Bij de boerderij, plantage of een boomgaard

Ray is een voorstander van lokale producten halen als je gaat kamperen. ,,In Groot-Brittannië is het het leukst om met kamperen je omgeving te verkennen, meestal kom je dan boerderijwinkeltjes tegen of andere lokale kleine winkels bij velden, plantages of boomgaarden. Daar ga ik dan naartoe voor fruit, groente, vis of vlees, in plaats van naar de supermarkt.” 

Als Ray bijvoorbeeld in Cornwall kampeert, gelegen aan zee, gaat ze het liefst vis halen bij de vishandelaren daar. ,,Ik neem aan dat als kampeerders geen koelkastje meenemen in hun camper ze wel een koelbox of koelkast bij zich hebben, die komt dan goed van pas. Snel een paar visjes ophalen en dan op de barbecue. In vijf minuten heb je al een makreeltje gebakken,” zegt de camping-expert.

Een barbecue met een paellapan

Wat ze het liefst voor kookgerei meeneemt in de camper? ,,Ik zag Nederlanders deze soort barbecue ook in Kroatië veel gebruiken, maar bij ons in Groot-Brittannië gebruikt sowieso bijna iedereen een Cadac gasbarbecue. Zet daar een goede paellapan op en je kunt voor grote groepen koken.” 

Ray is hier ontzettend dol op: ,,Koken is het leukste aan kamperen, buiten koken neemt alle stress weg want als je een rommel maakt, maakt het niet zoveel uit.” Vaak staat ze met een glas wijn in haar hand boven haar Cadac te koken. ,,Mijn twee kinderen kunnen lekker spelen en ik kan rustig aan doen en sociaal zijn.”