In tegenstelling tot een Nederlandse barbecue, worden er bij een Zuid-Afrikaanse braai grote stukken vlees gegaard. Je zult ome Henk dus niet snel een satéstokje van de barbecue zien plukken om 'alvast te proeven'. Iedereen eet pas wanneer ál het eten klaar is. En wat doe je dan om hongerige gasten af te poeieren? Die krijgen een braaibroodjie.

Braaibroodjie

Een braaibroodjie is het Zuid-Afrikaanse equivalent van de Nederlandse tosti en wordt naast het vlees op de braai bereid. De tosti wordt gewoonweg gemaakt van witbrood met kaas, uien en tomaat.

De avonturiers onder ons kunnen daar eventueel ook chutney, biltong (gedroogde repen vlees, een bekende snack in Zuid-Afrika) of bacon aan toevoegen. Maar om eerlijk te zijn kun je hier niet snel de fout ingaan. Zolang er behoorlijk wat kaas op zit en je 'm op vuur bakt zit je goed. Zoals hieronder met pulled pork.

Zelf maken

Dus: trakteer jij jezelf binnenkort op een winterbarbecue en zocht je nog naar een gerecht om het af te maken? Dan probeer je uiteraard de Zuid-Afrikaanse braaibroodjies. Om je op weg te helpen zie je hieronder een stap-voor-staprecept om ze thuis te maken. Inclusief barbecue.