Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het bedrijf, dat vleeswaren leverde aan supermarkten als Jumbo, Plus, Aldi en Hoogvliet, werkte het onderzoek naar de salmonellabesmetting tegen. Het vlees was besmet met Salmonella Goldcoast, maar het bedrijf haalde het vlees niet terug.

,,Als er vermoedens zijn dat er iets mis is met de voedselveiligheid, dan moeten bedrijven actie ondernemen. Dit bedrijf had het er zwaar mee om de instructies op te volgen. Dat nemen we hoog op”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het is de bedoeling dat de producent zo snel mogelijk afnemers informeert en de producten uit de handel neemt. Het bedrijf heeft dit niet alleen onvoldoende gedaan, het heeft daarnaast ook nog afnemers verzocht om berichten van de voedselautoriteit te negeren. De wet schrijft voor dat een leveranciers afnemers ‘tijdig en volledig’ informeert.

Omzetgerelateerde boete

De NVWA stelt dat in deze zaak sprake was van opzet. De boete die het bedrijf krijgt, is gerelateerd aan de omzet van meer dan 10 miljoen euro. Het is volgens de autoriteit voor het eerst dat een dergelijke omzetgerelateerde boete aan een bedrijf is opgelegd. Dat het ruim een jaar duurt voordat de autoriteit de boete uitdeelt, hangt samen met de zorgvuldigheid die de autoriteit betracht. ,,En is een lang traject. Het moet zorgvuldig gebeuren”, aldus de woordvoerder. Het bedrijf kan nog bezwaar tegen deze boete aantekenen.

Salmonella Goldcoast

De NVWA kwam eind 2018 de bron van een besmetting van varkensvlees met Salmonella Goldcoast op het spoor bij een varkensslachterij. Het ging, zo meldt de voedselautoriteit om varkensvlees dat in de periode 4 juni tot en met 24 oktober 2018 was verkocht. De besmetting kwam aan het licht door een piek in het aantal patiënten dat ziek werd van de Salmonella Goldcoast-bacterie.