Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Ontbijt tot 2 uur na het opstaan

"Wanneer je eet is net zo belangrijk als wat je eet'', vertelt diëtiste Theresa Shank. Zij raadt aan om je ontbijt te nuttigen binnen de twee uur na het opstaan. "Als je in die tijdspanne eet, zal je door de dag heen meer controle hebben over je hongergevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel'', legt ze uit. "Door niet te ontbijten veroorzaak je later op de dag pieken in je bloedsuikerspiegel. Daardoor ga je je overeten tijdens de lunch of bij het diner. Daarnaast is het ontbijt belangrijk om je stofwisseling op gang te krijgen'', aldus de diëtiste.

Wat als je lijdt aan een ziekte zoals diabetes? 

In sommige gevallen, als je bijvoorbeeld lijdt aan een ziekte zoals diabetes, is een stabiele bloedsuikerspiegel nog belangrijker. "Dan kun je het beste eten binnen het uur nadat je wakker wordt, om je glucosewaarden zo stabiel mogelijk te houden'', aldus voedseldeskundige Maya Feller.

Wanneer ontbijt je het best als je 's morgens sport?

Of je beter voor of na je training kunt ontbijten, hangt volgens Feller vooral af van hoe je lichaam erop reageert. "Je moet doen wat voor jou het aangenaamst is. Als je last hebt van je maag tijdens sporten na het ontbijt, kun je beter wachten. Maar word je duizelig tijdens het sporten, dan kun je van tevoren beter wel iets eten. Dat hoeft niet veel te zijn, een halve banaan kan je al door die zware training loodsen.''

Wat als je 's morgens ontbijten niet prettig vindt?

"Er is een verband tussen niet ontbijten en een hoger risico op type 2 diabetes. Een maaltijd overslaan in het algemeen kan leiden tot duizeligheid, verminderde concentratie, pieken in je bloedsuikerspiegel en een lager metabolisme'', zegt Shank.

Moet je iedere dag groot ontbijten? 

Uiteraard hoef je niet elke dag te ontbijten met spek, eieren, pannenkoeken en koffie. Het volstaat het om iets kleins te eten. "Drink eerst een glas water om je lichaam te hydrateren'', zegt Shank. "Neem dan iets wat je kan meenemen naar je werk, zoals een potje Griekse yoghurt, een hardgekookt eitje of een stuk fruit'', besluit de diëtiste.

Voor welk ontbijtje ga jij? Hier lees je meer over de verschillen tussen ontbijtgranen.