Babka

Babka, of bobka is een zoet baksel dat qua structuur vergelijkbaar is met het Frans briochebrood of Nederlandse suikerbrood. De babka werd oorspronkelijk gemaakt door Oost-Europese joden. Het authentieke deegrecept bestaat uit suiker, gist, melk eieren en flink wat boter. De babka gevuld met kaneel, opgedraaid en afgebakken. 

Nieuwe recepten

Joodse immigranten die naar New York verhuisde namen het recept mee. Daar veranderde de receptuur: er werd steeds vaker chocolade toegevoegd en extra boter. Inmiddels is de babka na de verovering van New York rond 2010, bezig met een opmars. Het zoete brood wordt inmiddels gevuld met de meest uiteenlopende ingrediënten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een blauwe bessen-roomkaasvulling?

Nauwkeurig werkje

Het maken van de babka kost wat tijd én behendigheid in het vlechtwerk. Het deeg heeft tijd nodig om te rijzen tot zijn uiteindelijke vorm. Het resultaat is het uiteindelijk dubbel en dwars waard. Let wel op: het deeg droogt door zijn luchtige structuur snel uit. De babka kun je het beste direct na het afbakken, tot 24 uur na bereiding opeten. 

babka

Zelf proberen?

Probeer dan ons recept voor een carrot cake babka met een chocolade-kaneelvulling.