,,Nu we dit jaar met miljoenen thuis hebben gewerkt, hebben we meer tijd voor onze maaltijden en het overdenken van onze maaltijdkeuzes. Dit transformeerde ons alledaagse kookgedrag in een betekenisvol ritueel dat ons privé- en werkleven van elkaar onderscheidt'', beschrijft het trendrapport.

Nu we het jaar bijna mogen afsluiten, heeft Waitrose een aantal belangrijke trends verwerkt in een trendrapport. ,,In 2020 zijn we samengebracht door een collectieve pauze. Een reset van ons dagelijkse leven." Waitrose verwacht dat veel van de trends ook ná dit jaar zullen blijven bestaan. Hieronder een opsomming.

Koken als pauze

Driekwart van de ondervraagde geeft aan dat koken nu de pauze is geworden tussen werktijd en privéleven. Waar deze rol voorheen vooral werd getekend tussen de reistijd van kantoor naar huis, is deze inmiddels overgenomen door de tijd die we spenderen in de keuken.

Online boodschappen bestellen

2020 heeft de manier waarop we boodschappen doen veranderd. Uit het onderzoek van Waitrose blijkt dat een groot deel van de mensen dit jaar voor het eerst online boodschappen heeft besteld. Deze trend steeg het hardst bij een leeftijdscategorie van onder de 35 jaar.

Lokale producten

Producten van eigen bodem worden steeds populairder. Daarnaast is er een groeiend bewustzijn ontstaan naar de herkomst van producten en het ondersteunen van de lokale boeren. 

"Jagen" en verzamelen

Van een groeiende interesse in de herkomst, zijn we ook massaal zelf onze producten gaan plukken en verzamelen. Van blauwe bessen tot oesters. Waitrose noemt als belangrijkste redenen van deze trend het gezinsvriendelijke karakter, een gezonde en leuke bezigheid en de nostalgische aard.

Conserveren

Het eten van geconserveerde producten is niets nieuws. Denk aan zuurkool of augurken. Echter zag Waitrose een stijgende interesse in het zélf conserveren van eten door middel van inleggen, wecken of fermenteren. In het Verenigd Koninkrijk werden de termen 'perserving' (conserveren) en 'fermenting' (fermenteren) 28% meer genoemd op social media.

Aziatische ingrediënten

Onze keukenkasten bevatten steeds vaker Aziatische producten. Zo zag Waitrose een groeiende vraag naar Chinese rijswijn, Mirin (Japanse, zoete kookwijn) en Japanse rijstazijn. Met deze producten kan op een gemakkelijke gevarieerd worden bij maaltijden.

De renaissance van de vriezer

In 2020 hebben we onze vriezer herontdekt. Volgens Waitrose gebruikten we meer ingevroren producten. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan deze trend voort te willen zetten.

Wekelijkse boodschap

Van (meermaals) per dag naar de supermarkt, deden we dit jaar vaker een wekelijkse boodschap. Ook gooiden we minder eten weg én gaven we minder uit. Dit, omdat we onze maaltijden vaker vooruit planden. Herkenbaar? Bekijk onze gevarieerde weekmenu's hier.