De ideale pasta voldoet aan drie belangrijke criteria: het heeft een bite, kan gemakkelijk opgeprikt worden én kan voldoende saus opnemen. Dat laatste heeft alles te maken met de vorm. Je hebt een bepaalde patroon nodig, bijvoorbeeld een spiraal, holle buis of schelp, om de saus te 'vangen' in de pasta en meer smaak op te prikken.

Cascatelli

Het kostte de Amerikaan Dan Pashman welgeteld drie jaar en 10.000 dollar om de ideale pastavorm te ontwikkelen. Het eindresultaat noemt hij de Cascatelli. Het Italiaanse woord voor waterval, daar waar de pasta aan doet denken. De cascatelli is langgerekt, heeft aan één kant een geschulpte rand die in een hoek naar beneden buigt.

De perfecte vorm

De cascatelli heeft volgens Pashman de perfecte vorm. Het houdt de saus goed vast door de geribbelde rand, de pasta heeft bite door z'n dubbelgeklapte vorm en is iets langer dan gangbare pastavormen. Hierdoor kun je de cascatelli makkelijker opprikken dan bijvoorbeeld een penne.

Waar te koop?

Er was enorm veel media-aandacht voor Pashman's nieuwe pasta. De eerste 700 dozen waren daardoor in een mum van tijd verkocht. Het productiebedrijf heeft laten weten de pasta nog niet in Europa aan te bieden door hoge distributiekosten. Om cascatelli te proeven zullen we dus echt naar Amerika moeten, of wat extra geduld opbrengen. 

Benieuwd hoe Pashman's zoektocht verliep? De ontdekker maakte er een vijfdelige-postcast over: Mission Impastable.