Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

"Als we denken aan afvallen, focussen we ons meestal op het getal op de weegschaal", vertelt Max Weber. "Hoewel dit een goede maatstaf is om je vooruitgang te zien, geeft je weegschaal verre van het volledige beeld. Je gewicht verandert immers continu. Het verschilt dagelijks, per uur en soms zelfs per minuut. Alleen je gewicht in de gaten houden zegt dus niet veel over hoeveel je nu daadwerkelijk afgevallen bent."

Je verliest vetmassa namelijk op een veel stabielere en meer lineaire manier dan je gewicht op de weegschaal, dat voortdurend kan wisselen. "Je vetpercentage of vetvrije massa verandert niet als je een glas water drinkt of een grote maaltijd verorbert. Je totale gewicht op de weegschaal doet dat wel", aldus de personal trainer.

Lees ook: Wetenschappers: schrap koolhydraten niet helemaal uit je dieet >

Dat is ook de reden waarom je 's avonds soms één tot twee kilogram meer kan wegen dan 's morgens. Je houdt dan meer water vast, maar dat betekent dus niet dat je ook zoveel kilogram vet bent aangekomen.

Vet

Niet het totale plaatje

Je gewicht op de weegschaal is dus hoogstens een indicator en je mag je er niet te veel door laten leiden. "Je gewicht bijhouden kan een goede manier zijn om af te vallen, maar beschrijft zeker niet het totale plaatje", aldus Weber. Daarom raadt hij aan om vooral je vetpercentage te laten meten bij een diëtist of via een online tool

Er zijn ook andere dingen waar je op kunt letten om te weten of je daadwerkelijk vetmassa verloren bent. Denk hierbij aan je afmetingen, foto's van je vooruitgang, hoe je je voelt, hoeveel energie je hebt, hoe het met je zelfvertrouwen zit en hoe je kleding past.

Lees ook: Slapend afvallen? Deze snack zou ervoor kunnen zorgen >

"Waar het op neerkomt, is dat je je niet alleen moet focussen op je gewicht op de weegschaal, maar ook rekening moet houden met verschillende andere variabelen", aldus de personal trainer.