Leondina woont in Italië, ten noorden van Florence, waar zij en haar familie een kleine boerderij hebben in de bergen. In de video laat 79-jarige Leondina zien hoe ze cappelletti (gevulde pasta) met ham en kaas én een moderne saus van room en spek maakt. 

Cappelletti vs tortellini

Cappelletti is een soort verse pasta, dat wat wegheeft van tortellini en wordt gevuld met allerhande ingrediënten. Het komt uit Noord-Italië en betekent letterlijk 'klein hoedje'. Het verschil tussen tortellini en cappelletti is de vorm: cappelletti is iets groter dan tortellini en wordt op een andere manier dichtgevouwen. Ahá!

Bereiding

Het pastadeeg bestaat uit 400 gram bloem en 4 losgeklopte eieren. Nonna Leondina houdt zich bij het bereiden alleen niet zo aan verhoudingen: ,,Is het deeg te stijf voeg je eieren toe, is het te nat, dan wat bloem'', vertelt ze in de video. Wanneer het deeg klaar is laat ze het 30 minuten rusten.

De vulling voor de cappelletti maakt ze van een mix van mortadella (Italiaanse worst), varkensgehakt, nootmuskaat, zwarte peper, zout, eieren en 18-maanden gerijpte Parmezaanse kaas. Zonder pastamachine rolt Leondina het deeg uit en snijdt het met een broodmes in vierkantjes van 5 centimeter. Deze vult ze met de eerder gemaakte vulling en vouwt ze vliegensvlug dicht.

Oma Leondina's tip

Het pastawater brengt ze op smaak met twee bouillonblokjes in plaats van zout. ,,Dit geeft meer smaak'', aldus Leondina. Voor de saus bakt ze de spekjes krokant, voegt hier de room en een paar eetlepels pastawater aan toe en mengt het tot saus. Hier voegt ze de gekookte cappelletti aan toe en maakt het af met een flinke hoeveelheid Parmezaanse kaas.