In een brief aan de informateur Hamer schrijven 50 wetenschappers, onder wie oud-minister Jan Terlouw, voormalig minister Jacqueline Cramer en voedingswetenschapper Jaap Seidell, dat een hogere vleesprijs nodig is voor Nederland, de boeren, het klimaat en de volksgezondheid.

Milieu en volksgezondheid

Behalve deze bekende namen wordt de brief ook ondersteund door een hele reeks wetenschappers uit de voedingswetenschap. Maar ook door verschillende klimaatonderzoekers, economen en gezondheidswetenschappers. Zij verklaren dat minder vlees een groot positief effect zal hebben op het milieu en volksgezondheid.

Hoeveel verhogen?

In het Klimaatakkoord staat dat Nederlanders 40% minder vlees moeten consumeren. Om dit doel te kunnen behalen zal de prijs van vlees zo'n 1 à 3 procent per jaar moeten stijgen. Dit komt neer op totaal zo'n 20 cent per 100 gram kip en iets meer voor rood vlees. 

Suiker, zout- en vettaks

Naast het verhogen van de vleesprijzen wordt er ook aangedrongen op een suikertaks. Dit richt zich, ondanks de naam, niet alleen op het verhogen van prijzen van producten waar veel suiker inzit. Maar ook op producten waar veel zout en vetten inzitten. Dit zou een effectief middel kunnen zijn om de consumptie van dit soort producten terug te dringen.