Nieuws

Interview: Zomers geluk volgens Andy

Chef Andy McDonald en liquid chef Corria Houthuizen zorgen er in het programma Eten in de Tuin samen voor dat dit een onvergetelijke culinaire zomer wordt, vol robuuste bbq-gerechten en hippe drankjes. Maar wat vinden zij zelf eigenlijk van de zomer? En hoe creëer je volgens hun het echte zomergevoel? Lees hier hun zomerse rituelen, persoonlijke herinneringen en ultieme tips.

Hippie in Zwitserland
Als de zon begint te schijnen word ik vrolijk, dat is altijd al zo geweest! Mijn ultieme zomerherinnering is van toen ik nog in Zwitserland in de keuken werkte. Ik had vaak tussen de middag vrij en dan ging ik met collega’s en vrienden naar het meer, waar we urenlang konden zwemmen en genieten van de zon om vervolgens weer ’s avonds de keuken in te duiken. En als we niet naar het meer gingen, dan waren we hippies in het park die muziek maakten en liedjes van Bob Marley zongen. Ik denk met plezier terug aan die periode.

Levensgenieter in Nederland
In Nederland krijg ik het ultieme zomergevoel als ik met mijn gezin naar het Vondelpark ga. Picknickmand in de hand, wijn erbij en onbeperkt genieten van elkaar en de natuur, gewoon zoals het leven is bedoeld. Het bijzondere is dat daar de stad en de natuur zo dicht bij elkaar liggen. We pakken ook wel eens gewoon de fiets en gaan met het gezin naar het Amsterdamse bos. Een kleine stop voor een hapje en een drankje en ik ben een gelukkig mens. En een tip van mij: huur een bootje en ga lekker varen met kinderen. Plezier gegarandeerd!

Ideale zomerdag
Zomers wil ik het liefst niets weten van een agenda of planning. Als ik dan wakker word en mijn agenda is helemaal blanco voor die dag, dan ervaar ik het gevoel van totale vrijheid. Het begint met een belletje van een vriend die vraagt of ik een drankje wil doen. Op het terras belt weer een andere vriend en dan weer een andere en voor ik het weet ben ik boodschappen aan het doen voor nog te bedenken gerechten. Mijn ouders waren vroeger ontzettend gastvrij en dat heb ik meegekregen; in de zomer heb ik constant mensen over de vloer. Samen koken en dan het liefst barbecueën, want er is eigenlijk niets leukers dan dat. Het ultieme zomergevoel!

De natuur als menukaart
De natuur heeft ons in de zomer heel wat te bieden. Alles staat volop in de bloei en de meest sappige, kleurrijke, smaakvolle ingrediënten bieden zich aan om verwerkt te worden in gerechten. Mijn tip: maak daar gebruik van! Er is in dit seizoen zoveel variatie, zoveel aanbod. Groente, fruit, ingrediënten waar je al maanden naar hebt gehunkerd en waar je nu gewoon van kunt genieten. Dus verwen jezelf met mooie en pure seizoensproducten, want daar krijg je de meest smaakvolle gerechten van. Laat je inspireren door de zomer en gebruik de natuur als menukaart.

Zomerse guilty pleasure
Stiekem blijf ik een muzikale hippie, dus zodra de kans er is, koop ik kaartjes voor zomerse festivals. Zowel in Nederland als in bijvoorbeeld Schotland heb ik favoriete festivals, waar ik het hele jaar naar uitkijk. Voor de kinderen regelen we een oppas, zodat wij een paar dagen kunnen genieten van de muziek, het fijne weer en het lekkere eten. Op dat soort dagen ben ik volop aan het genieten. En wat dit een guilty pleasure maakt? De extreme vrijheid en het onbezorgde genieten. Gin-tonic of een witbiertje in de hand en ik vermaak mij wel…

Lees hier het interview met Corria

Meer informatie over het programma Eten in de Tuin? Klik hier