Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Wat zochten we? Ten eerste een koelkast met een stevige ingebouwde vriezer, en niet één met een klein vriesvakje waarin je maar een handvol producten kwijt kunt. Verder letten we ook op algemene kenmerken als energiezuinigheid, een voldoende groot volume en een praktische opdeling.

Beste budgetmodel: Liebherr CU 2831

Deze koelkast van het Duitse merk Liebherr heeft, zeker voor een prijs van 500 euro, een prima volume. En dat zowel in de koelkast zelf, als in de vriezer onderaan. Ook qua zuinigheid is de score uitstekend in deze prijscategorie. Verder zijn de legplanken van veiligheidsglas gemaakt, en is de binnenkant handig ingedeeld. Dit basismodel is klassiek wit; wie het graag kleurrijker wil in de keuken kan voor een kleine meerprijs een groene of zilveren variant op de kop tikken. 

Beste prijs-kwaliteitsverhouding: Whirlpool W7 931A OX

Een energiezuinig model mét een behoorlijk volume én een prijs rond de 700 euro? Onze keuze voor de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit viel op dit toestel van Whirlpool. Deze koelkast heeft een onklopbare koel- en vriesinhoud voor een toestel met energieklasse A+++. Tussen de beschikbare functies zit onder meer snelvriezen, waardoor je producten die dat nodig hebben sneller ingevroren krijgt. Met een energieverbruik van gemiddeld 37 euro per jaar is deze Whirlpool A+++ niet alleen goed voor het milieu, maar ook zuinig in gebruik. 

AD's keuze: LG GBB62PZGFN

Een absolute topper is dit model van het Koreaanse LG Electronics. Bij de pluspunten tikken we onder andere het lage energieverbruik af (energielabel A+++) en de handige indeling (vijf koel- en drie vriesvakken in gehard glas). Met die strakke zilveren buitenkant oogt het ook allemaal iets mooier dan de gemiddelde lompe, witte koelkast. Op het led-display lees je onder andere de ingestelde temperatuur af.