Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Een punt appeltaart is zoals een jaren 80-coverbandje op je bruiloft. Nee, het is niet de meest originele noch eigentijdse keuze. Maar dikke kans dat iedereen, van peuter tot pensionado, vrolijk meedeelt in de feestvreugde. ,,Met een goede appeltaart scoor je altijd’’, weet patissier Waldo Weijsenfeld. ,,Het is niet de spannendste taart, maar de herkenbaarheid valt nu eenmaal in de smaak.’’

Scheermessen

,,Een tijdloze klassieker’’, zegt thuisbakker Rutger van den Broek, winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. Het aantal bezoekers dat op zijn populaire bakblog grasduint tussen de appeltaartrecepten overstijgt dan ook de interesse in zijn perzikpavlova’s, sinaasappelsloffen en frambozen-swirl-cheesecakes. ,,Het is een fijne taart voor de oudere generatie die de kloof tussen chipolatapunt en hippe tartelettes nog wat groot vindt’’, verklaart Van den Broek. ,,En voor veel jonge mensen is het de eerste taart die ze hun moeder zagen maken.’’

Als mams niet gewoon naar de supermarkt reed tenminste. Bij de meeste grootgrutters behoren kant-en-klare appeltaarten immers al sinds jaar en dag tot het vaste assortiment. Niet verwonderlijk, gezien alle valkuilen die als thuisbakker op je wachten. Meest berucht: het zompige achterwerk, een euvel dat ontstaat als te veel vocht uit de appels de bodem in trekt. ,,Ik zorg altijd voor een isolatielaagje van bijvoorbeeld bitterkoekjeskruimels of amandelspijs met kaneel’’, zegt Van den Broek. ,,Een beetje custardpoeder zorgt er ook voor dat je bij het aansnijden geen waterval krijgt.’’

De appels mogen nog best enige fermheid hebben. Meegebakken ‘scheermessen’ (stukjes klokhuis) of schillen zijn echter een zonde. Alleen de Hilversumse bakker Matthijs Boon, gastheer van deze proeverij en de derde bevlogen deegfluisteraar in het panel, lijkt op voorhand coulant. ,,Ik eet sinds jongs af aan altijd het klokhuis op’’, grijnst hij. ,,Alleen het steeltje mocht ik van mijn moeder teruggeven.’’

Slachtveld

Alsof de duvel ermee speelt, stuiten de panelleden halverwege deze blinde proeverij in de Hema-taart warempel op een fors appelsteeltje. Ontoelaatbaar. Al biedt de verstekeling wel de enige bite in het kleffe, vlak smakende deeg.

Ook de andere taarten zijn volgens de panelleden allerminst reden tot feestvreugde. Jumbo presteert het om een taart af te leveren die ongaar en toch te droog is. En de taart van Coop heeft met zijn waterpasbodem en dikke deeg meer weg van een zoete quiche. 

Opvallend genoegt brengt de budgettaart van Aldi - in deze test de enige uit het diepvriesvak - het er nog niet eens zo onaardig vanaf. De bovenkant is weliswaar wat ongaar, maar het deeg is smakelijk, de vulling gul en de appels hebben zowaar wat frisheid. Alleen Albert Heijn wordt beter beoordeeld. Dat de taart door de glimmende gelatinelaag oogt alsof-ie zojuist een zweetsessie bikramyoga achter de rug heeft, nemen de panelleden voor lief. Het deeg smaakt goed, de bodem is krokant en de appels zijn zacht.

Albert Heijn
Drie sterren
Prijs: €6,75 (6-8 porties)
Traditionele looks, lekker kanelig en een smakelijke, krokante korst en bodem. De zachte appelstukjes hadden wel groter gemogen; de overdaad aan appelpulp geeft een wat papperig mondgevoel.

Aldi Party Gebak
Twee sterren
Prijs: €4,49 (8 porties)
Een dunne laag smakelijk deeg, veel vulling en appelstukjes die hun fermheid en frisheid nog niet geheel zijn verloren. Niet slecht voor een budgettaart uit het vriesvak. De bovenkant is wel ongaar.

Coop
Twee sterren
Prijs: €4,59 (6-8 porties)
De gulle stukken friszure appel smaken naar meer. Helaas is de bodem veel te dik en het deeg smakeloos. Een strakke fabriekstaart met de looks van een quiche.

Jumbo
Een ster
Prijs: €4,79 (5 porties)
Een harde, droge, donkere korst die toch ongaar is (oorzaak: snel willen bakken in een te hete oven). Te kleine, glazige stukjes appel. Proefden we een onfortuinlijk exemplaar van dit ‘beste product van het jaar’?

Hema
Een ster
Prijs: €10,50 (10 porties)
Fijne rozijnen en mooi strak snijdend. Helaas is het deeg vlak van smaak en veel te klef, waardoor het mond-gevoel zompig wordt. Het aangetroffen appelsteeltje maakt het er niet beter op.

 

Klassieke appeltaart

De lekkerste appeltaart maak je natuurlijk zelf thuis met het recept van Rudolph en Hidde. 

Klassieke Appeltaart