De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

winterse kruidnotentrifle

Schil de stoofperen, halveer en verwijder het klokhuis en de stelen. Snijd de peer in partjes. Breng de witte wijn met de suiker, het kaneelstokje en de steranijs aan de kook. Kook de stoofperen in circa 20 minuten gaar. Haal de peren uit het vocht. Leng het aardappelzetmeel aan met een beetje water.

160 min kooktijd
Winterse kruidnotentrifle

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bereidingswijze

Schil de stoofperen, halveer en verwijder het klokhuis en de stelen. Snijd de peer in partjes. Breng de witte wijn met de suiker, het kaneelstokje en de steranijs aan de kook. Kook de stoofperen in circa 20 minuten gaar. Haal de peren uit het vocht. Leng het aardappelzetmeel aan met een beetje water. Giet het vocht af, maar bewaar circa 200 ml. Breng het achtergehouden vocht opnieuw aan de kook. Roer de maïzena aan met een scheutje water en voeg dit toe aan het perenvocht. Laat doorkoken tot het dikker wordt. Voeg de peren toe en laat afkoelen.

Versiering
Smelt de chocolade au bain-marie. Schep de chocolade in een cornetje. Spuit een motief van chocolade aan de binnenkant van de vaas.

Kruidnotenotenmousse
Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom met de suiker tot yoghurt dikte. Verwarm de melk met de kruidnoten in een pan en laat circa 10 minuten op laag vuur trekken. Knijp de gelatine uit en los op in de hete kruidnotenmelk. Meng de kruidnotenmelk met de roomkaas. Laat op een kom met ijswater afkoelen tot handwarm en spatel de opgeslagen slagroom erdoor. Giet de mousse in de vaas en zet in de koelkast tot de rest klaar. Verdeel de koude perencompote over de kruidnotenmousse. Houd wat van het perencompotevocht achter voor de garnering.

Speculaasletters
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verwarm de melk en los de suiker erin op. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het bakpoeder over de rand. Meng in het kuiltje de boter, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, melk-suikermengsel en het zout. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor. Kneed het geheel tot een soepel deeg, verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 15 minuten rusten in de koelkast. Kneed het deeg goed door en rol uit tot een dikte van circa 5 millimeter. Steek het woord winter uit met behulp van letterstekers. Leg de letters op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de speculaasletters in circa 15 minuten gaar.

Kaneelroom
Klop de slagroom met de suiker en het kaneelpoeder stijf. Schep de slagroom op de perencompote.

Garnering
Pel 4 mandarijnen en meng de partjes met het achtergehouden perencompotevocht. Verdeel de mandarijnpartjes over de kaneelroom en leg de speculaasletters erop. Snijd de overgebleven mandarijn in plakjes en steek deze op de rand van de vaas. Bestrooi met de kruidnoten en bestuif met poedersuiker.

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker