Snijd het groene deel van de prei. Dit wordt niet gebruikt. Was het witte deel en snijd in ringen. Schil de knolselderij en de aardappels en snijd in blokjes. Smelt de boter in een grote pan en bak hierin op laag vuur de prei en de aardappel aan. Pas op dat de groente niet kleurt; een vichyssoise hoort licht van kleur te zijn.
Blus na 3 minuten af met de witte wijn. Laat even inkoken en voeg dan de bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat met de deksel op de pan circa 30 minuten zachtjes koken. Snijd ondertussen voor de salsa de appel met schil in zo klein mogelijke blokjes. Snipper de sjalot zo fijn mogelijk en meng met de appel.
Voeg de azijn toe. Hak de peterselie en de bieslook fijn en meng samen met de olijfolie door de appel. Breng op smaak met peper en zout. Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Laat afkoelen en hak grof. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over diepe borden of kommen, leg in elk bord een stuk forel en een lepel salsa. Garneer met de amandelen.
Meld je aan en praat mee