De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

groene asperges met parmezaan en balsamico

Groene asperges bereiden? Dit recept met balsamico en Parmezaanse kaas is het perfecte bijgerecht bij een Italiaans hoofdgerecht. Serveer het bijvoorbeeld bij een pasta waarin de kaas terugkomt.

30 MIN
Groene asperges

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Groene asperges zijn een wereld van verschil met de witte variant. Al zijn ze afkomstig van precies dezelfde plant, de bereiding van groene asperges is toch écht wel even iets anders."

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 220 °C en snijd de houtige uiteinden van de groene asperges af.
  2. Verdeel de groene stengels over een ovenschaal of bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Masseer de olie in en breng op smaak met zout en peper.
  3. Sla de knoflooktenen plat met een mes en voeg ze toe aan de ovenschaal die je vervolgens 20 minuten in de oven zet. 
  4. Wanneer de 20 minuten voorbij zijn, komt de magie. Besprenkel de balsamico over de loeihete asperges. Dit knettert en verdampt.
  5. Rasp Parmezaanse kaas over de groene asperges heen naar smaak. 

Groene asperges: koken of bakken?

"Groene asperges kun je zowel koken als bakken. Koken in licht gezouten water brengt de natuurlijke smaak naar voren en zorgt voor een zachtere textuur. Bakken geeft daarentegen een iets knapperige textuur en intensere smaak door karamelisatie."

Miniatuur

Wat is de kooktijd van groene asperges?

"Groene asperges kook je al in een paar minuten beetgaar. Aan zo’n 3 tot 5 minuten heb je al genoeg. Als je ze wokt of grilt, is vooraf koken niet nodig; ze zijn in 5 tot 8 minuten beetgaar."

rudolph

Moet je groene asperges schillen?

"Nee, groene asperges hoef je (in de meeste gevallen) niet te schillen voordat je ze gaat koken. Tenzij het kontje hard is. Deze kan je dan rondom schillen, of je snijd ze eraf."

Miniatuur

Wat is het verschil tussen groene en witte asperges?

Groene en witte asperges komen van dezelfde plant. Witte asperges groeien ondergronds en blijven wit door de afwezigheid van zonlicht. Groene asperges groeien bovengronds en kleuren daardoor groen. Witte asperges zijn zachter en milder van smaak, groene asperges zijn steviger.

Miniatuur

Hoeveel gram groene asperges reken ik per persoon?

Voor een hoofdgerecht rekent men doorgaans op ongeveer 250 tot 300 gram asperges per persoon. Als asperges als bijgerecht worden geserveerd, is 150 tot 200 gram per persoon voldoende.

Aspergesoep

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker