De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

stoofperen

Zin in stoofpeertjes? In Miljuschka Masterclass Kersteditie laat Miljuschka zien hoe je dit basisrecept overheerlijke stoofperen op tafel zet. (Zoals grootmoeder 'm ook maakte.) Smakelijk!

30 min voorbereidingstijd
180 min wachttijd
Stoofperen

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

"Een gerecht dat nog geen enkel jaar ontbrak op de kersttafel van mijn familie zijn stoofperen. Vroeger maakte mijn oma ze al en nu kan ik niet meer zonder."

Bereidingswijze

Stoofperen

  1. Schil de peren en snijd de sinaasappel in plakken.

  2. Meng de rode wijn, de suiker, kruidnagels, sinaasappel en het kaneelstokje met elkaar. 

  3. Zet de peren er rechtop in een grote pan en voeg net zoveel van het wijnmengsel toe, totdat de peertjes onder staan. 

  4. Als de peren nog niet helemaal onder het vocht staan in de pan, voeg dan nog een scheut wijn, of eventueel water, toe.

  5. Breng de pan met stoofperen zachtjes aan de kook. Stoof de peren met de deksel op de pan (op laag vuur) in ongeveer 3 uren gaar. 

Wat doe je met het vocht van de stoofperen?

Gebruik het stoofperensap uit de pan als limonade. Serveer in een glas met lekker veel ijs. 

Miniatuur

Kan je stoofperen ook met witte wijn maken?

Ja! En dat is supermakkelijk om te doen. Vervang de rode wijn in dit recept door een witte wijn. Liever rustig stap-voor-stap nalezen? Geen zorgen ook dat recept kan je hier vinden op de website. 

Miniatuur

Hoe maak je stoofperen?

Een paar tips en tricks om de lekkerste stoofperen op tafel te zetten. 

  1. Stoofperen. Om stoofperen te maken heb je natúúrlijk (stoof)peren nodig. Hiervoor kun je het beste de klassieke Gieser Wildeman stoofperen gebruiken. 
  2. Suiker. Stoofperen anno nu zijn een stuk smaakvoller dan vroeger: ze zijn vaak zó zoet, dat je er niet veel suiker aan toe hoeft te voegen. Wees dus zuinig met dit ingrediënt!
  3. Steeltjes. Laat het steeltje van de peer er tijdens het koken eraan zitten: die geeft extra smaak af.
Rijstepap met stoofperen

Hoe lang stoofperen koken?

Stoofperen kook je in zo'n 1,5 tot 2 uur gaar op laag vuur. Je kan het ook korter doen, maar voor een goede intense smaak, is een lange gaartijd belangrijk. Want hoe langer de peertjes garen, des te voller en rijker de smaak.

Miniatuur

Welke peren gebruik je voor stoofperen?

Om stoofperen te maken heb je natúúrlijk (stoof)peren nodig. Hiervoor kun je het beste de klassieke Gieser Wildeman stoofperen gebruiken. 

Stoofperen-crumble

In Miljuschka Masterclass Kersteditie deelt Miljuschka de gouden tips voor een onvergetelijke en geslaagd kerstdiner.

Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker