24Kitchen maakt gebruik van cookies
Door hiernaast op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan de websites van 24Kitchen. Klik hier voor meer informatie.

Akkoord
advertisement
Miljuschka Witzenhausen

Miljuschka Witzenhausen

Miljuschka Witzenhausen
“Eten is ademen. Een eerste levensbehoefte. Maar ook een manier om emoties te uiten, herinneringen te creëren en te communiceren.”

Miljuschka Witzenhausen (1985) ken je misschien van haar televisiegeschiedenis als presentatrice en actrice bij onder andere TMF en BNN. Tegenwoordig is ze vooral bezig met haar allergrootste hobby – en die van ons: koken.

Hoewel ze vanaf heel jongs aan al veel met koken en eten bezig is geweest, heeft Miljuschka haar passie herontdekt na de geboorte van haar zoon. Meer thuis, meer tijd en meer behoefte om te zorgen voor een ander. Haar liefde toont ze met ambachtelijke gerechten, waarbij ze grote projecten (zoals een hele haas of ingewikkelde taart) niet schuwt. Haar huishouden is een zoete inval, met vrienden die graag onverwacht over de vloer komen, een hongerige man en veel kinderen. En altijd is er voor iedereen eten. “Eigenlijk ben ik gewoon een overijverige huismoeder”, zegt ze bescheiden.

Haar recepten barsten van karakter en smaak, en variëren van gezonde soepjes tot extravagante schotels. Het hele palet van de natuur komt aan bod, van kop tot staart, de groentes het liefst uit haar eigen moestuin waar ze fanatiek verbouwt. Want als je gewoon met de natuur meeleeft, eet wat er per seizoen beschikbaar is, krijg je binnen wat je nodig hebt – zo is Miljuschka’s overtuiging.

De zogenoemde kookgodin is nooit bang geweest voor bijzonder eten. Zo is haar favoriete gerecht al vanaf haar eerste vakanties in Zuid-Europa escargots (wijngaardslakken). Op buitenlandse tripjes is het een dierbare traditie om naar de bakker, slager en andere specialisten te gaan en zo veel mogelijk onbekende producten te kopen.

En dat terwijl ze opgroeide in een veel traditioneler omgeving, waarin dagelijkse boodschappen gedaan werden en vanaf een uur of drie ’s middags oma de keuken in ging om het avondeten voor te bereiden, altijd Hollands. Eenmaal in de pubertijd was Miljuschka klaar met ‘gewoon eten’, ging ze zelf de keuken in, en kocht ze samen met haar toenmalige chefkok-vriendje stukjes truffel en ganzenvlees van haar zakgeld.

Haar grote passie voor koken bleef niet onopgemerkt, want in 2014 werd zij gevraagd als columniste bij culinair blog Culy.nl, is zij ook ambassadrice voor de Youth Food Movement van slowfood.nl en schrijft ze vier keer per maand een recept voor vogue.nl. Vanaf 2015 start Miljuschka een eigen blog op 24Kitchen.

Miljuschka reisde onlangs naar Amerika om het verhaal achter de grote trend van nu te ontdekken: food trucks. De steden die ze bezoekt, food truck eigenaren en haar recepten zie je in Miljuschka's Food Trucks.

Bekijk alle recepten van Miljuschka