De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

crème brûlée

Hoe maak je een crème brûlée? Dat legt Miljuschka uit in Miljuschka Masterclass Kersteditie. Dit klassieke nagerecht uit de Franse keuken is een must have voor je kerstdiner.

20 min voorbereidingstijd
20 min oventijd
60 min wachttijd
Crème brûlée

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

"Zelf crème brûlée maken? Met dit klassieke basisrecept heb je een absolute showstopper in handen. Serveer het romige Franse nagerecht (met dat overheerlijke gekaramelliseerde suikerlaagje) en ieder diner wordt een klein feestje."

Bereidingswijze

Crème brûlée recept

  1. Verwarm de oven voor op 150˚C. 

  2. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Voeg toe aan een steelpan samen met de slagroom. Verwarm en laat 3 minuten sudderen op laag vuur.

  3. Haal van het vuur, verwijder het vanillestokje en zet 20 minuten apart. 

  4. Meng de eidooiers en de suiker goed door elkaar met de garde. Giet het roommengsel er langzaam bij en meng goed door. 

  5. Giet het mengsel in de steelpan en roer 6-8 minuten op laag tot halfhoog vuur met een houten lollepel of siliconen spatel. Het mengsel moet dikker worden, maar mag absoluut niet koken.

    Ben je bang dat het toch te hard gaat? Verwarm het roommengsel dan au bain-marie. Blijf goed roeren onder het verhitten. Het moet zo dik worden tot het aan de achterkant van een lepel blijft kleven als je die erin doet. 

  6. Verdeel het mengsel nu over 6 soufflébakjes van ongeveer 175 ml. Zet de bakjes in een ovenschaal en giet daar heet water in tot halverwege de hoogte van de bakjes. 

  7. Bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven of tot de custard stijf is. Haal de bakjes uit de oven en uit de ovenschaal. Laat helemaal afkoelen en zet ze daarna minstens een uur in de koelkast.

  8. Zet de bakjes op een bakplaat, bestrooi ze met de extra kristalsuiker en laat 2 minuten staan. 

  9. Brand de suiker met een crème brûlée gasbrander tot je een mooi goudbruin laagje hebt.

Hoe lang moet crème brûlée in oven?

De oventijd van crème brûlée is afhankelijk van de grootte van je schaaltjes en de oventemperatuur. Met kleine soufflébakjes en een oven op 150ºC is je crème brûlée binnen 40 minuten klaar.

creme brulee

Wanneer is crème brûlée gaar?

Bak de crème brûlée in de oven tot ze stevig zijn. Beweeg de schaaltjes een beetje om dit te testen. Let op: ze mogen nog wel wat wiebelen in het midden. De crème brûlée stijft later op in de koelkast. 

Crème brûlée

Wat zit er in crème brûlée?

Je hebt maar weinig ingrediënten nodig (die je wellicht gewoon in het keukenkastje hebt staan!). Crème brûlée maak je met room, melk, suiker en eieren, die op smaak worden gebracht met vanille.

Tukse cilbir eieren

Welke suiker gebruik ik voor crème brûlée?

Rietsuiker! Al werkt kristalsuiker ook. Blijf weg van bruine suiker, deze karamelliseert over het algemeen minder goed. Voor het beste resultaat gebruik je fijne suiker.

Miniatuurvoorbeeld

Eet je crème brûlée warm of koud?

Koud! Hoewel de crème brûlée wordt afgebakken in de oven, en de suikerlaag met een gasbrander wordt verhard tot karamel moet het toetje eerst afkoelen voordat je 'm opdient. Je hoeft een crème brûlée dus niet op te warmen.

Crème brûlée

Wat is ook lekker bij crème brûlée?

Laat een tonka-boon of pandan meetrekken in je room en je hebt een hele leuke variatie op de klassieke crème brûlée.  

Pandan in een bakje.

Welke wijn drink je bij crème brûlée?

Een zoete witte wijn, zoals een Sauternes, een late harvest Riesling of een Muscat, kan goed samengaan met crème brûlée. De natuurlijke zoetheid van de wijn vormt een mooie aanvulling op het dessert.  

Miniatuur

Welk bier drink je bij crème brûlée?

Een donkere, moutige bierstijl, zoals een bockbier of een dubbel, kan goed passen bij crème brûlée. De moutige en licht karamelachtige smaken van het bier vullen de romigheid van het dessert aan.  

Miniatuurvoorbeeld

Welk alcoholvrij drankje drankje bij crème brûlée?

Een kopje espresso, cappuccino of een café au lait kan een heerlijk niet-alcoholisch alternatief zijn, vooral als je van koffiesmaken houdt. Daarnaast kun je een cacao of vanille-flavored bruisend mineraalwater overwegen voor een verfrissend, alcoholvrij drankje dat past bij de vanilletonen in het dessert.  

Miniatuur

In Miljuschka Masterclass Kersteditie deelt Miljuschka de gouden tips voor een onvergetelijke en geslaagd kerstdiner.

Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Heerlijk recept. Top!
Johan van Loon
27-08-2024

Ook lekker