Hugo is aangekomen bij The Wild Atlantic Way, de indrukwekkende kustlijn van de Atlantische Oceaan. Met zijn 2600 kilometer strekt de kust zich eindeloos uit. De zware golfslag en het ruige rotslandschap staan in scherp contrast met de rust van Dingle. In Lahinch, omringd door natuur, neemt het leven een rustiger tempo aan.

Lokale lekkernijen verzamelen

Aan de rotsige kustlijn ontmoet Hugo Oonagh, die hem helpt met het verzamelen en klaarmaken van een lokale lekkernij: zeewier. Deze eeuwenoude traditie dreigt langzaam te verdwijnen, omdat de jongere generatie vaker kiest voor verpakt eten. Toch bestaan er veel eetbare soorten zeewier, elk met een eigen smaak en textuur. Zo proeft Hugo de truffle of the sea, die inderdaad verrassend veel naar echte truffel smaakt. 

Ze worden vergezeld door Ruben, hij is de eigenaar van het lokale kustrestaurant Barrtrá. Hij laat Hugo later zien hoe je zeewier kunt verwerken in brood. Voor het zover is, verplaatst Hugo voorzichtig van steen naar steen door het gladde, natte zeewierlandschap. Hugo blijkt een snelle leerling en vindt vrij snel een paar mooie stukken zeewier. Zo goed zelfs dat Oonagh denkt dat hij het vanmorgen zelf heeft gepland! 

The Wild Atlantic Way- zeewier verzamelen

Verse zeesalade maken

Met de gevonden zeesla en zeegras gaan Oonagh en Hugo een salade maken. Oonagh heeft zelf nog wat kelp meegenomen, deze moet je heel goed schoonmaken anders krijg je een slijmerige salade. De salade toppen ze af met wat bieslook en de salade smaakt heerlijk. 

Ierse mythes

Hugo spreekt af met Aindrias aan de Cliffs of Moher. Dit is een adembenemend stuk kust. De groene heuvels steken af tegen de blauwe uitgestrekte oceaan. Op de kliffen klinkt een eenzame violist, en dat kan maar één iemand zijn: Aindrias. Aindrias is er om een mythe door te geven aan Hugo. Storytelling is een oude traditie, de Ieren zien het vertellen van verhalen als een ambacht.

Hij vertelt het verhaal: The village beneath the sea.  Zie je de gezonken stad uit de oceaan komen en hoor je haar klokken luiden? Dan zul je binnen een jaar sterven. Voor de Ieren zijn deze eeuwenoude verhalen meer dan alleen mythen. Ze helpen hen de natuur en klimaatverandering te begrijpen. Want als het water langs de kust plotseling wegtrekt en de stad lijkt tevoorschijn te komen, dan weten ze: er is een zware storm op komst.

The Wild Atlantic Way- Cliffs of moher

Brood maken

Rondom Ruben’s zeevisrestaurant ligt een groot stuk land, waar Ruben zijn eigen groenten, eetbare bloemen, kippen en zelfs bijen houdt. Vanmorgen heeft Hugo zeesla verzameld en dat komt nu goed van pas: samen gaan ze er brood mee bakken. Het is een soort zuurdesem brood, met pompoenpitten en een eitje uit eigen tuin. 

In de tuin zitten ze heerlijk in de zon met het zelfgemaakte brood, oesters met verse kelp en een bijpassende wijn, aangeraden door Ruben’s rechterhand Lynn. In de zon genieten ze van wat de zee hen brengt, een wijntje en van elkaars gezelschap.