Kruidnoten zijn onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas. In dit recept gieten we het recept in een populair jasje met misschien wel de meest populaire smaak van het moment: karamel-zeezout.

Jet van Nieuwkerk

Ingredienten

24
Porties

Kruidnoten

  • 5 g speculaaskruiden
  • 1/4 tl gemalen zwarte peper
  • 150 g bloem
  • 5 g bakpoeder
  • 2 g zout
  • 75 g zachte roomboter
  • 70 g lichtbruine basterdsuiker
  • 25 g stroop
  • 1 el melk

Karamel-zeezout

  • 75 g suiker
  • 30 ml water
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 400 g pure chocolade

Extra nodig

  • keukenmachine
  • plasticfolie
  • bakpapier
  • Afkoelrek

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur
  1. Meng de speculaaskruiden en peper met de bloem, het bakpoeder en het zout.
  2. Doe het bloemmengsel met de boter, suiker en stroop in de keukenmachine. Meng, voeg de melk toe en draai tot een deeg.
  3. Maak 2 bollen van het deeg, verpak in plasticfolie en leg (20 minuten tot 2 dagen*) in de koelkast.
  4. Laat voor de karamel de suiker met het water in een pan met dikke bodem smelten en karamelliseren. Schenk op een met bakpapier beklede bakplaat en laat uitharden.
  5. Verwarm de oven voor op 155 ˚C.
  6. Rol de bollen deeg uit in een rol, snijd elke rol 12 stukken en rol bolletjes. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, druk iets plat en bak circa 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Haal de kruidnoten uit de oven, leg op een koelrek met plaat met bakpapier eronder en laat afkoelen.
  8. Breek de chocolade in stukken en smelt au bain-marie.
  9. Hak ondertussen de karamel in stukjes.
  10. Schenk de chocolade over de kruidnoten, strooi de karamel en het zeezout erover en laat uitharden.

TIP:  *Maak gerust het deeg 1-2 dagen van tevoren, dan kunnen de smaken goed intrekken, daar worden de kruidnoten alleen maar smakelijker van.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

38
Kruidnoten met karamel-zeezout en chocolade
Kruidnoten met karamel-zeezout en chocolade