De groep vrienden uit het Brabantse Mortel steekt hun liefde voor de frikadel, een gehaktbal,  niet onder tafel. Jaarlijks organiseren zij namelijk ook al de zelfbedachte Dellie Rally, een tocht per brommer langs snackbars in Oost-Brabant. Toch zegt Tim van der Aa, onderdeel van de vriendengroep, in gesprek met Omroep Brabant dat frikadellen slechts een onderdeel van de groep zijn. “Het gaat echt niet alleen om die snacks, het gaat ook om samen dingen doen met vrienden. Met een biertje erbij is ‘t gezellig. Met een frikadelletje wordt ‘t nog beter.”

Lees ook: De lekkerste bladerdeeghapjes voor Oud en Nieuw >

Deze gezelligheid heeft uiteindelijk geleid tot de oliedel, die in hun eigen kroeg zijn oorsprong vindt. “Het ging over de Dellie Rally en iemand vroeg: waarom is er eigenlijk geen oliebol met frikadel? Ieder jaar gaan we bij dezelfde mensen oliebollen eten, dus één en één is twee. We hebben een doos frikadellen meegenomen en gezegd: maak er maar wat van.” Volgens de groep vrienden is de oliedel een aanrader. "Geen krenten meer voor ons. Wij gaan voor de 'dellen'. Per frikadel kunnen we er vier maken, dus we hebben een stuk of tachtig oliedellen gemaakt. Die waren echt heel snel op.

De groep is niet de eerste die frikadel en oliebollen combineren. In 2014 experimenteerde Eetvariant de Smulbol al met de oliebol en een frikandel, een gefrituurde worst. Die kreeg de naam: frikanbol.

Mayonaise of poedersuiker?

Gelukkig is het de groep niet om de roem te doen en zijn zij allang blij dat ze er een nieuwe oud-en-nieuwtraditie bij. Het enige waar ze nog mee bezig zijn, is te beslissen of ze de oliedellen met poedersuiker of met mayonaise eten.

Miniatuurvoorbeeld