In de supermarktschappen vind je allerlei soorten friet: airfryer-friet, ovenfriet en 'authentieke frieten'. De Keuringsdienst ging op zoek, om erachter te komen wat deze producten werkelijk van elkaar verschillen. "Ouderwets in het frituurvet en nieuwerwets in de hete lucht", meldt het NPO-programma

Coating

We houden van gefrituurd eten. Enerzijds omdat ze behoorlijk wat vet bevatten en anderzijds omdat er bij snelle verwarming op hoge temperatuur een korst ontstaat met zachte binnenkant. Om deze krokante korst na te bootsen met enkel hete lucht krijgen de frieten vooraf een coating. Deze bestaat uit een dunne laag water en zetmeel. Het is dit 'papje' wat de frieten krokanter maakt. Daarnaast worden de friet iets langer voorgebakken.

Gebakken lucht

Er is een duidelijk prijsverschil te zien in oven- en Airfryer-friet. Waarin de laatstgenoemde duurder in de schappen ligt. Echter blijkt dat de frieten precies het zelfde proces ondergaan de in de fabriek. Airfryer friet kan dus ook in de oven, en andersom.

De volgende keer kun je net zo goed een zak ovenfrieten afrekenen om later af te bakken in de Airfryer. Of je bakt de frieten zelf. Hier vind je het recept