Om te beginnen doe je er altijd verstandig aan je eten binnen twee uur na het koken in de ijskast of vriezer te plaatsen. Hoe langer buiten het koelvak, des te sneller het bederft. Hoe snel het eten vervolgens bederft heeft alles te maken met pH-waardes in het voedsel. (Je weet wel, die graadmeter die bij scheikunde altijd aangaf hoe zuur je van de les werd). Kliekjes met een lage pH waarde - bijvoorbeeld pastasaus - zijn het langst houdbaar: ongeveer een week. Die zijn het best bestand tegen bacteriën. Terwijl kliekjes met een hoge pH waarde - bijvoorbeeld vis - gevoeliger zijn voor bacteriën en als gevolg daarvan eerder bederven. 

Tips en trucs voor het checken van de houdbaarheidsdatum 

Tip van de dag: label je kliekjes met de datum waarop je ze in de ijskast hebt gezet. Zo weet je precies hoelang je kliekjes in de ijskast staan.

Houd daarna de volgende tijdsspanne aan:

- eier-, tonijn- en kipsalade kan je tot wel zeven dagen bewaren;
- gekookt vlees: 3 tot 4 dagen;
- rauwe vis: 1 tot 2 dagen;
- pizza: 3 tot 4 dagen;
- soep en chili's: 3 tot 4 dagen.