De grill opstoken! Die trend zien de experts van BBQ-helden en grillmeister Joeri van BAQ-fiets BBQ-catering meer en meer opkomen. De experts leggen uit hoe je zo'n winterse bbq aanpakt, geven tips en delen recepten waarmee je aan de slag kunt.

Winter BBQ: ‘n koud kunstje met deze 5 grilltips:

1. Roken op de winterbarbecue

De winterbarbecue is uitermate geschikt om te gaan roken. En dan bedoelen we natuurlijk op de barbecue. De hele buurt heeft toch de ramen dicht en zal niet gaan klagen. Je kan gebruik maken van rookplankjes, maar dit is ook hét moment om een echte smoker te kopen.

2. Gesloten grill

De BBQ die wat BBQ-chef Joeri het fijnste werkt in de winter is een kamado. Deze houdt de warmte lekker lang vast. Een gesloten barbecue is sowieso - bij kans op sneeuw- of regenbui - wel zo handig.

3. Dutch oven

Gietijzer is helemaal in bij de doorgewinterde barbecueër. De Dutch Oven is een verplicht item deze winter. Hier kun je heerlijke stoofschotels in maken, zie het recept hieronder. Maar ook brood of een kerststol.

4. Ga voor gietijzer

Zorg ook dat je wat kleinere gietijzeren steelpannen hebt, zodat je wat aardappeltjes en groenten kunt grillen zonder dat ze tussen het rooster vallen. Terwijl het vlees gaart, maak je natuurlijk je eigen barbecuesaus.

5. Winterkost op de barbecue

Het leukste is om echt wintervoer op de barbecue te gooien. Denk aan lekkere gekruide worsten, goulash, snert, wild zoals eend of konijnenbout, of een hele kip (zie het recept hieronder). Gepofte aardappels, die je tussen de hete kolen gaart. Of gepofte bieten, waar je weer een lekkere stamppot mee kunt maken.

Klaar om de grilltang ter hand te nemen en de kolen eens flink op te stoken? Met deze wildstoof met tamme kastanjes, pompoen en marloeskes steel je geheid de show.

4 Praktische BBQ-tips voor gasten & grillmeister

Last but not least wat handige tips voor zowel de gasten als de grillmesiter:

  1. Zorg dat je gasten van tevoren weten waar ze aan toe zijn. Dan kunnen ze zich erop kleden. De sfeer van een winterbarbecue komt niet echt op gang als jij de enige bent die buiten staat.

  2. Geef je in plaats van een kerstdiner een feestje en wil je dat je gasten lekker buiten blijven? Zorg dan dat je kleine hapjes serveert die je makkelijk weg hapt. Of waar je hooguit één stuk bestek bij nodig hebt. ‘n Groter stuk vlees kan natuurlijk wel. Zorg dan dat deze makkelijk op te delen is in kleine porties.

  3. Vergeet de aankleding niet. De winterdagen zijn kort en als je wat langer door wilt gaan is een beetje verlichting wel zo handig. Eén of twee knappe lampen boven de barbecue of werktafel is voldoende. Geef je een winters barbecuefeestje, dan is een slinger met kleine lampjes leuker. Zet hier en daar ook een paar windlichten neer. En een vuurkorf is natuurlijk verplicht. Je gasten kunnen er af en toe heel stoer een blok hout in gooien en kinderen vinden het erg leuk om er worstjes of brood op een stok boven te garen. Aan het eind van het feestje komen dan de marshmallows tevoorschijn.

  4. Dreigt het te koud te worden? Regel een goede digitale thermometer die je op afstand af kunt lezen. Zo weet je precies wat de temperatuur in de barbecue is en de kerntemperatuur van het vlees. Kun jij lekker naar binnen bij je gasten.

Met dank aan BAQ-fiets en BBQ-helden.

Ga naar het recept > Wildstoof met tamme kastanjes, pompoen en marloeskes