Een watermeloen-expert kan met een klein klopje op de watermeloen direct vaststellen of deze rijp is of niet. Voor het ongetrainde oog zijn er een paar punten waar je op kunt letten. Tikt jouw watermeloen alle van de onderstaande punten af? Dan ben je gegarandeerd van een verfrissende, zoete snack bij thuiskomst. 

De gele vlek

Een watermeloen rijpt aan een plant, laag aan de grond. Door het gewicht van de watermeloen komt deze op een begeven moment op de grond te liggen. De gehele watermeloen kleurt groen, behalve de plek waar de watermeloen contact met de grond maakt. Dit wordt geel. ,,Hoe groter het verschil tussen de kleur van de schil en de kleur van de ligplek, hoe rijper de vrucht normaal gesproken is”, legt een woordvoerster van de Albert Heijn uit. 

De klopmethode

Een rijpe watermeloen bestaat voor 93% uit water. Door de meloen op te tillen en er op te kloppen kun je, volgens experts, de rijpheid bepalen. Een hol geluid betekent dat er genoeg vocht in het vruchtvlees zit en de watermeloen rijp is. Let op: met deze trucs test je de rijpheid van de watermeloen. Niet hoe zoet de vrucht is. Niet alle rijpe watermeloenen zijn namelijk even zoet. 

De steel

De laatste tip om de versheid van een watermeloen te achterhalen komt van de beroemde watermeloenverkopers van Carter's Watermelon in Philadelphia. Joshua Carter: ,,Je kunt ook zien hoe vers een watermeloen is door te kijken naar de steel. Als de steel groen is weet je dat je 'm nog even kunt bewaren. Is de steel donkergroen, bruin of zwart dan is de meloen rijp om te eten.''