Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Voldaan gevoel 

Ter vergelijking: in proteïnes en koolhydraten zitten ongeveer 4 kcal per gram, bij vetten zijn dat 9 kcal. Laat dat net de zegen en de vloek van vetten zijn, doordat het zo rijk is aan calorieën zorgt vet ervoor dat je sneller een voldaan gevoel krijgt. Bovendien doet je lichaam er vrij lang over om vet te verteren, waardoor dat voldane gevoel langer aanhoudt.

De smaakervaring 

Vet geeft ook een typische, volle smaak aan voedsel. Het zorgt ervoor dat het mals, rijk en bekoorlijk smaakt. De smaakervaring is vaak helemaal anders dan bij een vetvrije optie, die in de meeste gevallen niet helemaal aan je verwachtingen voldoet. Die positieve smaakervaring zorgt ervoor dat je je sneller voldaan voelt en sneller stopt met eten wanneer je genoeg hebt. Waar je van vetarme varianten een grotere portie naar binnen werkt zorgen voedingsmiddelen met echte vetten ervoor dat je lichaam je vraatzucht vanzelf een halt toeroept.

Lees ook: Wat bevat meer vet: avocado of zoete drop?

Plantaardige oorsprong

Wanneer producenten vet verwijderen uit voeding, moeten ze het vervangen door iets anders. Vaak is dat door suiker of een ander overtollig additief. In vele gevallen zijn die suikers en additieven slechter voor je lichaam dan het vet zelf. Belangrijk is wel om zo vaak mogelijk voor vet van plantaardige oorsprong te kiezen en dan het liefst de mono- en poly-onverzadigde vetten, omdat deze het beste zijn voor je lichaam.

Boeken 

Wie dat doet, en zich houdt aan een gezond voedingspatroon, kan gewoon vet eten. Een dieet dat vetten omarmt is bijvoorbeeld het Mediterraans dieet. De boeken Hartstikke mediterraan van Annemieke Jansen en Het Pioppi dieet van Aseem Malhotra bieden inzicht in hoe vet eten goed in het eetpatroon verwerkt kan worden.

Hier kun je een exemplaar van Hartstikke mediterraan en Het Pioppi dieet bemachtigen.