Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het verschil

,,Bij producten die snel bederven — vers vlees, vis of bereide schotels— wordt een uiterste consumptiedatum vermeld. Dit wordt beschreven als ‘te gebruiken tot’. Na die datum mag het product niet meer geconsumeerd worden," vertelt de expert chemische voedingsveiligheid. 

Hij vervolgt: ,,Levensmiddelen die langer houdbaar zijn, krijgen een datum van minimale houdbaarheid. Dit wordt aangegeven met ‘ten minste houdbaar tot’. Tot die datum garandeert de fabrikant een kwalitatief goed product waarbij smaak, textuur en zo meer optimaal zijn. Maar ook daarna kun je er nog veilig van eten.”

Nog goed?

Hoe kun je checken of levensmiddelen met een ‘Ten minste houdbaar tot-datum’ nog wel goed zijn? Hierop reageert De Meulenaar: ,,Via een aantal simpele vragen vind je zelf het antwoord. Is de verpakking van het levensmiddel onbeschadigd? Ziet het product er nog goed uit? Zie je geen schimmel of kleurveranderingen? Ruikt en smaakt het product zoals het zou moeten? Vertrouw op je zintuigen.”