Tot voor kort werd er vooral onderzocht hoe het geluid in een restaurant je smaak kan beïnvloeden, maar onderzoek van de Universiteit van South Florida legde de focus juist op de invloed van muziek op onze manier van bestellen. De onderzoekers keken vooral naar het volume van de muziek. En wat bleek? Hoe harder de muziek, hoe ongezonder je keuzes zijn.

Lees ook: Uit onderzoek blijkt dat je eten op zó'n kleur bord het beste smaakt >

Ook in de supermarkt

Niet alleen de muziek speelt hierin een rol, maar alle geluiden die aanwezig zijn. Naar aanleiding van de bevindingen werd de studie ook uitgevoerd in een supermarkt, met hetzelfde resultaat. Hoe zachter de muziek, hoe gezonder de keuze. Dr. Dipayna Biswas, auteur van de studie, ziet muziek dan ook als een uitstekend middel voor restaurants en supermarkten om de keuzes van hun klanten te beïnvloeden.

Volgens de studie is er een grote kans dat harde muziek of veel geluid ons druk maakt en dat we hierdoor spannende en minder gezonde keuzes maken. Hiertegenover staat dat een rustige en stillere omgeving ons laat ontspannen en dat we hierdoor eerder geneigd zijn om verstandige en dus gezondere keuzes te maken.