Wat hebben ze precies voor elkaar gekregen? 

Niet alleen bij het maken van chocolade, maar ook bij het maken van bijvoorbeeld kleding, is er sprake van moderne slavernij of illegale kinderarbeid. Simons, Serious Communication Specialist bij Tony's Chocolonely: "Kinderen worden weggehaald bij hun ouders om gevaarlijk of chemisch werk te moeten doen. Westerse overheden leken hier hun schouders voor op te halen. Er was simpelweg geen wetgeving." En precies hiervoor heeft Tony’s Chocolonely een stokje gestoken. Ze hebben samen met de initiatiefnemers en verschillende instanties voor elkaar gekregen dat de Wet Zorgplicht Kinderarbeid komt, die ervoor gaat zorgen dat alle productieketens gecontroleerd worden, zodat ze voortaan kinderarbeidvrij moeten produceren.

Hoe hebben ze dat gedaan?

Samen met hun Serious Friends, liefhebbers en ondersteuners van het merk, heeft Tony’s Chocolonely het voor elkaar gekregen om 14.000 handtekeningen te verzamelen. Ook zijn er in totaal 42 bedrijven, waaronder G-Star en ASN Bank, aangesloten om de missie te laten slagen. In de campagne stond centraal dat met samenwerking alles mogelijk is. Dit signaal werd versterkt door #samengaathetsneller. Tony’s heeft naast de samenwerkingen gelobbyd bij verschillende mensenrechtenorganisaties en politieke partijen. Voor deze uitzonderlijke situatie is er besloten om te adverteren, iets wat het chocolademerk eigenlijk niet doet, maar nu nodig was om het belang van de missie in te laten zien. De brief met de handtekeningen is aangeboden in 2017. De samenwerking bleek succesvol want nu twee jaar later is er besloten om het voorstel goed te keuren.

Wat gaat er nu gebeuren? 

Ondanks dat het een goed voorstel is, moeten zeker nog de puntjes op de i worden gezet. Simons: "Vooral op het gebied van handhaving moeten nog goede afspraken worden gemaakt. Op 18 juni wordt hierover gediscussieerd over Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). De zaak is wel een kwestie van lange termijn want het zal nog ongeveer tot 2022 duren voordat Wet Zorgplicht Kinderarbeid echt wordt geïnstalleerd." Voor nu houdt Tony’s zich bezig met hoe zij een zelfde soort wetgeving kunnen introduceren in de landen waar zij hun chocolade verkopen. En natuurlijk met het bedanken van hun Serious Friends en alle anderen partijen met, hoe kan het ook anders, een Tony’s-reep naar keuze, omdat zij hen ondersteund hebben in hun missie.