Pom is een Surinaamse ovenschotel die onder andere bestaat uit pomtayer een Zuid-Amerikaanse knol. Het nationale gerecht wordt gegeten op feesten, partijen of andere speciale gelegenheden. Oorspronkelijk is dit gerecht honderden jaren geleden door Joodse immigranten meegenomen naar Suriname.

Pom maken

Het belangrijkste van een goede pom is dat je kip met bot koopt, want het bot geeft de smaak. In de Surinaamse keuken wordt kip vaak gewassen. Het liefst met azijn. Tante Peggy vertelt dat je de kip al voorkookt wanneer je dat doet. Daarom wast zij de kip met citroen. Terwijl de kip aan het sudderen is in de jus, ga je verder met het bereiden van de pomtayer. Je mixt de pomtayer met een grote pot piccalilly en een schep jus van de kip. Daarna bouw je de pom laag voor laag op met gepekeld vlees en de kip.

Grootmoeders tip:
Pom is het lekkerst als je het een dag van tevoren maakt.

Surinaams puntje

Je kan pom ook op een Surinaams puntje serveren. Job en Perry gingen langs bij oom George van Suriba. Hij maakt volgens Job en Perry de beste broodjes van Amsterdam.

Perry vraagt zich af: ‘Wat is precies het welbekende Surinaamse puntje?’  George vertelt dat het broodje van origine in 1868 door Duitse zendelingen is meegenomen. Daarom lijkt het Surinaamse puntje zoveel op een mix van kaiserbroodje en een pistolet. In Suriname werd het in een steenoven gebakken waardoor het extra krokant werd.