Spek of bacon?

First things first: wat is het verschil tussen bacon en spek? Bacon, de in Amerika bekende versie van spek wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken. Hierdoor is het minder vet dan spek dat afkomstig is uit de buik van het varken. Nu dat is opgehelderd: wat je ook bakt, met deze tips doe je dat het best!

Spek of bacon bakken in de pan:

  • Haal de bacon/spek uit de koelkast en laat minimaal vijf minuten op temperatuur komen. Zo keert het vet terug naar zijn natuurlijke staat en is het beter te bereiden.
  • Laat de bacon/spek samen met de pan op middelhoge temperatuur komen. Zo voorkom je verschroeide delen. 
  • Leg genoeg bacon/spek in de pan om een vetlaag te creëren, maar zorg dat de plakken elkaar niet overlappen. Alleen zo creëer je een egaal resultaat.
  • Neem de tijd om bacon te bereiden. Het vocht dat in de bacon zit moet kunnen verdampen om knapperig te worden. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de plakken. 

Spek of bacon bakken in de oven:

  • Geen zin in vetspetters en eindeloos draaien? Bereid de bacon of spek dan in de oven. Hiervoor gebruik je een bakplaat bedekt met aluminiumfolie. Verwarm de oven op 200 graden Celsius en laat de bacon/spek, afhankelijk van de dikte, tussen de 10 en 20 minuten garen op de bakplaat.
  • Extra knapperig? Leg een rooster over de bakplaat en laat de bacon hier op braden. Het vet druppelt op deze manier op aluminiumfolie waardoor schoonmaken een fluitje van een cent is.
  • Extra lekker maak je het door de spek of bacon te marineren in ahornsiroop. Óf ahornsiroop en sriracha. Aanrader!

Spek of bacon bakken in de magnetron:

  • In de wat? Ja. Leg de bacon/spek op een bord met keukenpapier en dek af met een tweede laag keukenpapier. Laat de bacon 1 tot 3 minuten in de magnetron knapperig worden op de hoogste stand.