Voor alle snackbarliefhebbers luidt de noodklok, want de prijzen voor je favoriete snack gaan flink stijgen. Voor veel cafetaria-ondernemers is de energierekening zo onbetaalbaar geworden, dat er niets anders op zit dan deze stijgende kosten te verrekenen bij de consument.

Stijgende energiekosten 

De hogere energiekosten komt de frituurbranche flink duur te staan. Daarom roept ProFri het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op om steunmaatregelen te treffen. Want de problemen beginnen wel heel schrijnend te worden. Een gemiddeld buurtcafetaria betaalde een jaar geleden nog zo'n 1.200 euro aan maandlasten, maar inmiddels is dit bedrag verdriedubbeld naar 3.600 euro. En door de recente internationale ontwikkelingen, lijkt het erop dat dit bedrag zelfs nóg hoger wordt.

Friet en snacks duurder

Het gevolg hiervan is voelbaar voor alle liefhebbers van de snackbar. De verwachting is dat de prijzen van friet en snacks met minimaal 20% worden verhoogd. ProFri verwacht dat 70% van alle snackbars binnenkort last gaan krijgen van de financiële gevolgen. Wel is het zo dat de prijsstijgingen over het hele land ongeveer hetzelfde zullen zijn.