De truc met de lepel

Wat je nodig hebt is een houten pollepel en een pan met water. Plaats de houten pollepel overdwars op de pan. Zet het vuur lekker hoog en laat het geheel pruttelen. Je zult zien dat de kookbubbels kapotslaan tegen de houten lepel waardoor de pan niet overkookt.

Hoe dit werkt?

Geen magie, maar scheikunde. Bubbels zijn onstabiel en klappen op het moment dat ze een materiaal aanraken dat hydrofoob is. In het Nederlands: een droge, houten lepel laat bubbels klappen. Niet veel anders dan een bubbel laten klappen met je vinger. 

Máár er is meer! Bubbels of schuim bestaan uit stoom. In het geval van water is de temperatuur van zo'n bubbel 100°C. Wanneer de bubbels een materiaal aanraken dat minder heet is dan hun kerntemperatuur, wat het geval is bij een lepel, condenseren de bubbels en worden ze weer vloeibaar. Dit betekent ook dat wanneer de lepel is opgewarmd, de truc niet meer werkt en de pan hoe dan ook overkookt.

De truc met de olie

Geen houten pollepel bij de hand? Dan kun je ook nog de olietruc toepassen. Smeer de pan in met olie, of bakspray tot boven het water. Hierdoor kunnen de bubbels zich niet hechten aan de pan en dus ook niet 'omhoog klimmen'. Of let goed op het vuur en zet 'm wat lager ;) Nog simpeler!