Vlees- en zuivelbenamingen, die nu worden gehanteerd voor plantaardige producten, zouden consumenten in verwarring brengen volgens het Europees Parlement. Hierom bestaan er momenteel strikte richtlijnen. Zo mogen plantaardige producten momenteel geen vlees- en zuivelbenamingen krijgen. 

Boterige smaak

Het in oktober aangenomen amendement 171 zal hierin nog een stap verder gaan. Beschrijvende termen die verwijzen naar zuivelproducten zullen binnen dit amendement verboden worden in de EU. Denk hierbij aan termen als een 'boterige smaak' of 'in yoghurt-stijl'.

Een slechte zaak vinden plantaardige zuivelfabrikanten ProVeg International, Oatly en Upfield. Ze zijn daarom een petitie gestart om het nieuwe amendement tegen te gaan. ,,Voedselbeleid hoort in het belang van consumenten, milieu én gezondheid gemaakt te worden. Dit amendement gaat tegen alle drie in.''

“Door het illegaal te maken om plantaardig voedsel te beschrijven, te verpakken en af te beelden zoals we dat al 100 jaar doen, zetten we een flinke stap achteruit”, zegt Dr. Jeanette Fielding, chief corporate affairs & communications officer bij Upfield in een interview in de levensmiddelenkrant.