Hoewel voor veel ingrediënten geldt dat vers beter is dan gedroogd, gaat die vlieger voor pasta niet op. Gedroogde en verse pasta zijn twee verschillende producten en moeten ook zo beoordeeld worden.

Verschil in smaak

Verse pasta is gemaakt van bloem, eieren, zout en water. De eieren zorgen ervoor dat de verse pasta niet zo lang houdbaar is. Verse pasta heeft een delicate structuur dat zich het beste leent voor lichte sauzen gemaakt van tomaat, room of boter op smaak gebracht met kruiden.

Gedroogde pasta bevat vaak enkel bloem, zout en water. De pasta is steviger van structuur (ook na het koken) en kan lang bewaard worden in de voorraadkast. Door de stevige structuur leent deze pasta zich goed voor hartige, stevige sauzen als bolognese. 

Verschil in voedingswaarde

De consumentenbond heeft onderzoek gedaan en daarin de koelverse pasta weggezet tegenover de gedroogde pasta. Het verschil bleek bijna nihil. ,,100 gram gedroogde pasta komt ongeveer overeen met 250 gram koelverse pasta. Het verschil in calorieën op je bord is nagenoeg gelijk," meld de consumentenbond.