In deze aflevering gaat Janny op pad om de meest favoriete streekgerechten van Nederland te ontdekken. Ze proeft allerlei gerechten die door de jaren nog steeds kenmerkend zijn voor bepaalde streken en provincies. Zo proeft ze het Brabantse worstenbroodjes of het traditionele Limburgse zuurvlees. Deze recepten worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. In de Randstad schieten juist nieuwe restaurants met één gerecht in de hoofdrol als paddenstoelen uit de grond. De Avocado Show is zo'n restaurant. Janny gaat op bezoek en ontdekt van eigenaar Ron Simpson waarom dit restaurant zo succesvol kon worden.

Van traditionele streekgerechten tot  hippe foodtrends

Janny proeft de authentieke melkmoes en Spakenburgse ketelkoek van in klederdracht geklede Jannetje. Ook maakt en proeft ze het Maastrichts zuurvlees naar familierecept in restaurant Par Hasard. Al deze gerechten worden al jaren gegeten en beginnen in sommige gevallen in vergetelheid te raken. Des te meer redenen om de traditie hoog te houden.

Daarentegen merkt Janny dat men in de grote steden zich meer bezighouden met  foodtrends en oogverblindende presentatie van een gerecht. Het blijkt tegenwoordig erg belangrijk te zijn dat een gerecht Instagrammable is. Wat dat precies inhoudt, leggen we je haarfijn uit in de aflevering van vanavond.

Nieuwsgierig naar deze aflevering? Bekijk vanavond De Smaak van Nederland om 22.00 uur op 24Kitchen