Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Geen kerstbrood, maar feestbrood. Geen kerstontbijt maar feestontbijt. Een kersttrui met een sneeuwpop of een rendier is feestkleding, het pak van de kerstman een santakostuum. Alleen bij een deel van de kleding is door Lidl het woord ‘kerst’ in kleine letters toegevoegd.

In de folder met de luxe producten van Delicieux is kerst volgens critici 'verbannen’. ,,Om blijkbaar moslims niet te kwetsen heeft Lidl in haar nieuwe catalogus zoveel mogelijk het woord ‘kerst’ vervangen door ‘feest’”, concludeert Gerard de Boer, die reageert op het tumult op Facebook hierover.

De boze Lidl-critici kunnen op Twitter naast bijval ook rekenen op spottende opmerkingen. ,,Je zou je maar druk kunnen maken over het feit dat @LidlNederland het woord kerst heeft ‘vervangen’ voor feest. Ow wacht, het woord kerst staat er nog! #kerst #ophef #lidl” schampert Wesley vd Heijden.

Esme Galodon reageert op een boze twitteraar met ,,Bij Lidl is het feest en dat kan natuurlijk niet met kerst. Nee, Arjan gaat komende maand boos onder de kerstboom zitten muiten want als we inclusief worden, nou dan is voor Arjan het feest van het kerstfeest er wel een beetje af.”

Kerstcampagne

Lidl meldt in een schriftelijke reactie ‘uiteraard’ ook nog een grootse kerstcampagne te gaan voeren. Die begint pas op 6 december omdat het sinterklaasfeest dan voorbij is.

,,De komende twee maanden richten we ons met deze campagne op een aantal feestelijke momenten die wij in Nederland hebben, zoals Sint Maarten, Sinterklaas, Kerstmis en de jaarwisseling. Alles valt samen onder de campagne-paraplu ‘Feest in ’t land’. Zo hebben wij vorige week het sinterklaasmagazine ‘Pakjesfeest’ uitgebracht en deze week het inspiratiemagazine ‘Feest in ‘t land’.”

De viering van christelijke feesten ligt kennelijk zeer gevoelig. Eerder kreeg Hema een lading kritiek over zich heen omdat het warenhuis Pasen voorstelde als een feest met hazen en eieren. Een knieval aan de islam, zo werd de houding van Hema destijds omschreven.