Kun je kastanjes eten?

Ja, máár niet alle kastanjes! Er zijn twee verschillende soorten kastanjes, namelijk de tamme en de wilde. Waar de tamme kastanjes goed te eten zijn en zoet van smaak zijn, kun je wilde kastanjes niet eten. Ze zijn namelijk erg bitter van smaak en je kunt er buikpijn van krijgen.

Het verschil tussen tamme en wilde kastanjes

Je kunt het verschil tussen tamme en wilde kastanjes zien aan de schil. Zo heeft de schil van de tamme kastanje lange, dunne stekels, terwijl de wilde kastanje korte punten heeft. Ook als de schil is verwijderd kun je de verschillen zien. De tamme kastanjes zijn namelijk niet helemaal rond, want aan de bovenkant bevindt zich een klein puntje. De wilde kastanjes zijn daarentegen helemaal egaal rond.

Kastanjes poffen

Nu je het verschil tussen de kastanjes kent, hoef je alleen nog maar te weten hoe je ze moet poffen. Er zijn 3 manieren om kastanjes te poffen, namelijk: in de oven, in een pan en in de Airfryer.

Kastanjes poffen in de oven

  • Verwarm de oven voor op 200 °C graden.
  • Haal de kastanjes uit de schil (als ze daar nog inzitten uiteraard).
  • Maak aan de platte kant van de kastanjes een kruisje met een scherp mes. Dit moet gebeurden aangezien de kastanjes groter worden en uit hun jasje 'poffen'. Vergeet je deze stap dan knallen de kastanjes letterlijk uit hun vel en wordt de oven een zooitje.
  • Leg de kastanjes op het rooster of bakplaat en rooster de kastanjes 20 á 25 minuten in de voorverwarmde oven (schud de kastanjes af en toe door). De kastanjes zijn klaar als ze openspringen.
  • Klaar? Verwijder de schil (dit gaat het makkelijkst als ze nog warm zijn).

Kastanjes poffen in de pan

  • Haal de kastanjes uit de schil (als ze daar nog inzitten uiteraard).
  • Maak aan de platte kant van de kastanjes een kruisje met een scherp mes. Dit moet gebeurden aangezien de kastanjes groter worden en uit hun jasje 'poffen'. Vergeet je deze stap dan knallen de kastanjes letterlijk uit hun vel en wordt de oven een zooitje.
  • Smelt een klontje boter in een pan en voeg de kastanjes toe.
  • Doe de deksel op de pan en pof de kastanjes voor circa 10 á 15 minuten. Schud de kastanjes af en toe door om ervoor te zorgen dat ze niet aanbakken.
  • Gepoft? Pel de kastanjes (dit gaat het makkelijkst als ze nog warm zijn).

Kastanjes poffen in de Airfryer

  • Verwarm de Airfryer voor op 200 °C graden.
  • Haal de kastanjes uit de schil (als ze daar nog inzitten uiteraard).
  • Maak aan de platte kant van de kastanjes een kruisje met een scherp mes. Dit moet gebeurden aangezien de kastanjes groter worden en uit hun jasje 'poffen'. Vergeet je deze stap dan knallen de kastanjes letterlijk uit hun vel en wordt de oven een zooitje.
  • Leg de kastanjes met het kruisje naar boven in de mand van de Airfryer. Pof de kastanjes de gedurende 10 á 15 minuten in de Airfryer.
  • Klaar? Verwijder de schil (dit gaat het makkelijkst als ze nog warm zijn).

Serveer de kastanjes met een beetje boter, zout en peper. Eet smakelijk!

In de video hieronder laat 24Kitchen-chef Jamie Oliver stap-voor-stap zien hoe je kastanjes poft in de oven.