Beide chefs hebben iets met het land. Jobs opa is Moluks en hoewel Perry een belanda (kaaskop) is, kookt hij Indische gerechten in zijn toko in Rotterdam.

Een Molukse opvoeding heeft Job overigens niet gehad. ,,Mijn vader was een Rotterdammer en zat op cricket. Mijn oma maakte af en toe pepesan of kokoskip. En zij was Nederlands." Genoeg te onderzoeken dus.

Tante Annie's rendang

In de eerste aflevering reizen Job en Perry af naar Heerhugowaard. Daar ontmoeten ze Tante Annie - een begrip in de regio. Zij deelt haar geheim voor het bereiden van pittige rendang padang. Dit is een populair stoofvleesgerecht uit West-Sumatra. 

Perry besloot aan de hand van Tante Annie's receptuur zijn eigen rendang aan te passen: ,,Wij hebben het zelf ook op de kaart staan. Het is een soort supergerecht wat je van scratch maakt. De technieken die ik hier heb geleerd van Tante Annie en de grote hoeveelheid aan ingrediënten ga ik meenemen."

Gesloten gemeenschap

Naast authentieke recepten dompelden de chefs zich onder in de Indonesische cultuur. Zo nemen ze een kijkje bij gesloten gemeenschappen in Nederland. ,,De Molukse cultuur is normaal gesproken toch moeilijk om binnen te komen," vertelt Job.

In de serie gaan Job en Perry langs bij Chesron Nanuru en zijn familie, en kookte daar traditionele papeda. ,,Ondanks dat ik zelf niet Moluks ben opgevoed, voelde ik me ontzettend geaccepteerd door hen."

,,Hoewel ik Indisch kook, ben ik zelf geen Indo. Ik heb die ‘rugzak’ niet. Job is natuurlijk wel deels Moluks. Het was mooi om te zien dat het hem zoveel deed," vertelt Perry. Dat is dan ook de crux van INDO FOOD volgens Perry. ,,We duiken niet alleen in de receptuur, maar ook in de cultuur.''

Slurpen zonder bestek

De serie bestaat uit vijf afleveringen, ieder met een nieuw gerecht. Één van de verrassende gerechten is Molukse papeda volgens Job. ,,Dit is een echt oergerecht dat al duizenden jaren gegeten wordt." Papeda heeft weg van aardappelzetmeel en wordt gebonden tot een dikke pap. Dit draai je tot bal met twee vorken en eet je zonder bestek. En dan? ,,Gewoon slurpen uit een bak," tipt Job.

Waar te zien?

Vandaag kun je de eerste aflevering online bekijken. De aankomende 4 weken zal er elke dinsdag om 17.00 uur een nieuwe aflevering online te zien zijn. Kan jij niet wachten? Bekijk de INDO FOOD-avonturen van Job en Perry op hun Instagramaccounts.