Indiaas zwart zout staat beter bekend onder de naam kala namak. Het zout wordt gewonnen uit een zwarte rots, in de groeven aan de voet van de Indiase Himalaya. Na het het vermalen van de steen blijft er overigens weinig van de zwarte kleur over. Kala namak is vaak in poedervorm verkrijgbaar.

Toepassingen

Hoewel dit type zout al eeuwen wordt gebruikt in het gebied rondom de himalaya, is het tegenwoordig bijzonder geliefd onder veganisten. Het vulkanische steenzout heeft door zijn zwavelhoudende eigenschappen een geur en smaak die doet denken aan gekookte eieren. Op deze manier kunnen veganisten de smaak van eieren toevoegen aan een gerecht - zonder daadwerkelijk ei te gebruiken.

Zo kun je het als eivervanger gebruiken bij vegan mayonaise of bij een tofu-scramble. In de Indiase en Pakistaanse keuken wordt het zout veelal gebruikt als smaakmaker. Zo wordt het zout toegevoegd aan chutneys, curry's of over gefrituurde gerechten gestrooid. 

Waar koop ik het?

Wil je zelf experimenteren met kala namak? Je vindt het product online of bij de toko. Let wel op: in de toko wordt het veelal verkocht onder de naam 'black salt powder'. Kijk goed of je daadwerkelijk kala namak te pakken hebt en geen ander soort zwart zout.