De Wereldgezondheidorganisatie (WHO) presenteerde onlangs het European Regional Obesity Report 2022, waar wordt gesproken over een ‘obesitas-epidemie’. Een groot probleem, want overgewicht is indirect één van de belangrijkste doodsoorzaken op dit moment. Dit komt vooral door het feit dat te zwaar zijn kan leiden tot een aantal verschillende gezondheidsproblemen. als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Kans op gezondsheidsproblemen

In Europa heeft naar schatting bijna 60 procent van de volwassenen overgewicht en dit percentage loopt nog verder op, ook in Nederland. ''Voeding heeft veel invloed op je gezondheid. Zowel op een gunstige als op een ongunstige manier'', vertelt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekten aan Wageningen University & Research. ''Ongezonde voeding kan leiden tot overgewicht en chronische ontstekingen, en daardoor tot allerlei ziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.'' Tegenwoordig zie je ook dat steeds jongere mensen te maken krijgen met deze gezondheidsproblemen. 

Schijf van Vijf

Door gezonder te gaan eten en meer te bewegen (om en nabij een half uur per dag) kan maar liefst 90 procent van de diabetes type 2-diagnoses worden voorkomen. Bij hart- en vaatziekten gaat dit om 70 procent en bij darmkanker 50 procent.

Wat kan je dan het beste op het menu zetten volgens de hoogleraar? ''Groenten, fruit en andere plantaardige voedingsmiddelen, zoals noten, peulvruchten en volkoren producten'', zegt Kampman. Ook niet geheel onbelangrijk: vezels. We eten gemiddeld veel te weinig vezels, gemiddeld slechts 20 gram per dag terwijl we zo'n 30 á 40 gram nodig hebben. 

''Vaak is het zo dat naast ongezond eten er ook sprake is van te veel eten. Op die manier krijg je wel veel calorieën binnen maar ontbreken daarin de goede voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels. Daarom wordt het eten volgens de Schijf van Vijf sterk aangeraden. ''De Schijf van Vijf is gebaseerd op de richtlijnen Gezonde Voeding, en is samengesteld op basis van wetenschappelijke literatuur.''