Wat is mochi?

Mochi is een zoete snack die in Japan rond nieuwjaar gegeten wordt. Zeg, de Japanse oliebol. Mochi wordt gemaakt van een omhulsel van kleefrijst en een zoete vulling. Traditioneel wordt hier een zoete-rodebonenpasta voor gebruikt. Tegenwoordig vind je ze in de meest uiteenlopende smaken én kleuren.

Traditionele mochi maken

Taditioneel wordt mochi gemaakt van mochigome. Dit is een kortkorrelige, kleverige rijst. De rijst wordt een nacht geweekt en daarna in een seiro geplaatst, een stoommand. Na ongeveer 30 tot 40 minuten stomen wordt de rijst in een vijzel gedaan. Hier wordt de rijst met een enorme houten hamer, een kine, tot een dik deeg geslagen.

Dit tijdrovende, intensieve traject wordt meestal uitgevoerd door drie man. Nummer één en twéé slaan om de beurt met de kine op het deeg. Nummer drie, draait het deeg regelmatig en besprenkelt het met water. En dat proces ziet er op z'n zachtst gezegd, indrukwekkend uit. Hieronder zie je het in een video. 

Om het plakkerige deeg te kunnen vormen wordt vaak een laagje maïzetmeel of poedersuiker gebruikt (ahá, dat is wat we zagen in de vitrine!). Hierna worden de mochi's gevuld en tot balletjes gedraaid. Hier is wat oefening voor nodig.

Mochi maken: de makkelijke manier

Voordat je naar de bouwmarkt holt voor een grote hamer: het kan allemaal een stuk makkelijker. Tegenwoordig koop je in de toko kleefrijstmeel. Dit meng je met water en stoom je tot een kleverig deeg. Het deeg kun je op dezelfde manier vormen met maïszetmeel of poedersuiker zoals de traditionele variant. 

Mochi-ijs

Ook mochi-ijs wordt steeds populairder. Dit ijs werd uitgevonden door de Amerikaanse Frances Hashimoto. Bij mochi-ijs wordt het mochideeg in plaats van een pasta, gevuld met een schep (sorbet)ijs en ingevroren. Het mochideeg wordt dan iets harder en minder kleverig.